Klik og læs ugens avis

Landsforsøgene bliver eksportvare

Fredag 14. april 2006
Annonce

Af Lars Bødker Smitt

Verdens første online-system til markforsøg tilbydes internationalt.

Landsforsøgene er på vej ud i verden som eksportvare, og samtidig får forskere, rådgivere og landmænd i udlandet i fremtiden bedre indsigt i danske forsøgsresultater.

Det er resultatet af Nordic Field Trial System - et online-system til design og styring af markforsøg, som er udviklet af Landscentret, Planteavl gennem de seneste to år.

De cirka 1350 landsforsøg foregår ude hos landmænd i hele landet, og forsøgene styres af lokale forsøgsenheder tilknyttet rådgivningsselskaberne. Det unikke ved Nordic Field Trial System i forhold til andre forsøgssystemer i verden er, at når forsøgsmedarbejderen har tastet en observation eller et resultat fra et forsøg ind på sin pc, går registreringen online ind i forsøgsdatabasen og er tilgængelig for alle på internettet.

Det betyder blandt andet, at forskere, forædlere og firmafolk løbende kan følge de sorter og produkter, som de har valgt at afprøve i Landforsøgene. Og samme sted kan landmænd blive klogere på eksempelvis de nyeste sortsresultater. Resultaterne kan læses på både dansk og engelsk.

Internationalt

"Vi håber naturligvis, at mange både herhjemme og i udlandet vil vælge at bruge Landsforsøgene, fordi vi kan tilbyde et åbent, hurtigt og gennemsigtigt system. Det er skræddersyet til en fremtid, hvor alt forsøgsarbejde og forskning bliver stadig mere internationalt," siger afdelingsleder Lars Byrdal Kjær, Landscentret, Planteavl.

Som et online-system kan Nordic Field Trial System også bruges til at styre andre end de danske forsøg. Der er allerede truffet aftale med norske forsøgsledere om, at systemet skal styre en del af de norske forsøg i år og alle de norske landsforsøg fra 2007, oplyser Lars Byrdal Kjær.

Også fra Sverige er der interesse, men de svenske forskere og forsøgsfolk nøjes i første omgang med at afprøve Nordic Field Trial System på udvalgte forsøg.

smitt@landbrugsavisen.dk

Tlf: 87 40 55 81

 
 
MAGASINET Kvæg
 
  Artikler i det 
  nye nummer:


 * Her er opskriften
    på 11 tons øko-
    mælk 
    Læs mere

 * De randzoner,
    de skal helt væk
    Læs mere
   
 * Bayersk race skal
    booste indtjeningen
    Læs mere


Tegn abonnement på Magasinet Kvæg her.
Magasinet Mark
  Artikler i det 
  nye nummer:


 * Optimal brug af
    minimal næring
    Læs mere

 * Få det bedste ud
    af dine skrånende
    arealer
    Læs mere
   
 * Nye jordbundskort
    øger dyrknings-
    sikkerheden
    Læs mere

Tegn abonnement på Magasinet Mark her.
Magasinet Svin
TEST AB
  Artikler i det 
  nye nummer:

 * "Vi har valgt
    det rigtige system"  
    Læs mere

 * Plastspand med
    reb hjælper mod
    halebid
    Læs mere
   
 * Knækker ødem-
    syge med
    vaccine
    Læs mere

Tegn abonnement på Magasinet Svin her.