Kan halvere ammoniak-fordampning - men får ikke lov

Hollandske forsøg viser, at Comfort Spaltegulve kan reducere fordampningen med op til 50 procent - alligevel trækker en dansk godkendelse ud.

Selvom der er brugt millioner af kroner på hollandske forsøg, der klart viser, at ammoniakfordampningen kan reduceres med 50 procent, har det ikke været nok til, at de danske myndigheder vil godkende systemet Comfort Spaltegulve som en del af kampen mod fordampning.

Systemet er heller ikke blandt dem, der fremover vil kunne godkendes, når der udarbejdes en række nye BAT-blade for den Bedst Tilgængelige Teknologi.

"Det er direkte frustrerende. Bare vi kunne få at vide, hvad vi skal gøre, for at få teknologien godkendt, og kunne komme videre," siger Klaus Nielsen fra firmaet Staldmæglerne, der importerer systemet til Danmark.

I korthed er idéen bag Comfort Spaltegulve at beklæde spalterne med en fjedrende belægning af gummi, som ned mod gyllen er forsynet med en række klapper, der lukker for fordampning.

"Vi har en løsning, der både reducerer fordampningen og er til gavn for dyrevelfærden, men eftersom landmændene ikke kan få lov at regne miljøgevinsten med, køber de selvfølgelig heller ikke gulvet," konstaterer Klaus Nielsen.

"Vi ville gerne have at vide, hvad vi skal gøre for at komme videre," sukker han.

Tre stjerner ikke nok

Gulvet, der kunne gøre spaltegulve accepterede, uden at der skal investeres i gylleforsuring eller skrabere under spalterne, har været genstand for en utrolig interesse fra landmænd, der her så en nem mulighed for at få spaltegulve og samtidig forbedre dyrevelfærden.

Systemet har tidligere fået tre stjerner som Europa-nyhed på Agromek.

"Men da vi sidste år i juni begyndte at henvende os til Miljøministeriet, var det umuligt at trænge igennem. Vi ringede til dem igen og igen, men der var aldrig nogen, der ringede tilbage. Da vi endelig kom igennem, kunne ministeriet ikke blive enige med sig selv, om der var tale om en teknologi som gylleforsuring og skrabere, eller om det er en gulvtype," fortæller en frustreret Klaus Nielsen.

Selv er Staldmæglerne overbeviste om, at det er en teknologi, fordi der er tale om en beklædning, der klikkes oven på spalterne. Den opfattelse har firmaet i øjeblikket opbakning til fra myndighederne. Men det betyder langt fra, at man bare kan købe beklædningen, klikke den på og få godskrevet den formindskede fordampning.

Myndighederne tænker nemlig stadig.

Ligger på KFCs spalter

En af de producenter, der har taget systemet til sig, er Kvægbrugets Forsøgs Center, KFC, ved Foulum.

Her er beklædningen af spalterne monteret i staldens skåneafsnit, mens de øvrige spalter i stalden er traditionelle spalter, der renses med en robotskraber.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle