Null-lox maltbyg vokser til 10.000 hektar

Om ti år er al maltbyg null-lox, forudser direktøren for landets største malteri.

Efter en spæd start i 2008 er de såkaldte null-lox-sorter ved blive en kendt vårafgrøde - især dog på Sjælland og de østlige øer, hvor sorterne dyrkes på kontrakt på knap 150 større planteavlsbedrifter.

I 2010 vil de patenterede sorter, som alle starter navnet med "Ch", blive dyrket på cirka 10.000 hektar, og det skulle der efter planen komme cirka 60.000 ton maltbyg ud af.

Men på længere sigt vil de nye sorter blive dominerende, forudser Kim Jørgensen, der er direktør for Carlsbergs malteri, Danish Malting Group.

"Om ti år vil al maltbyg være null-lox. De egenskaber, man kan opnå, er så vigtige, at alle i branchen vil søge den vej," siger Kim Jørgensen og henviser til udviklingen i Japan, hvor bryggerierne kræver malt, som giver øllet de gode holdbarhedsegenskaber.

Patentet på null-lox, som indehaves af Carlsberg og Heineken, betyder dog i første omgang, at udbredelsen bliver begrænset til de kontraherede marker.

Opnår pristillæg

Store lagre og lave priser betyder, at maltbyg generelt ikke lokker mange planteavlere lige nu, men med null-lox-sorterne har der ikke været problemer med at finde producenterne, oplyser konsulent Jørgen Haarby, DLG, der i et samarbejde med Carlsberg står for kontrakterne med avlerne.

Dyrkningen foregår med almindelig maltbyg, og der stilles de samme krav, hvad angår egenskaber, som proteinindhold og rumvægt. Prisgrundlaget er dog det samme som for almindelig maltbyg.

"Mit indtryk er, at landmænd finder det interessant at prøve noget nyt. Men det har også betydning, at afsætningen er sikret. Desuden er der et sortstillæg i forhold til almindelig maltbyg, og hvis udbyttet i en null-lox-sort ligger under et vist niveau, regulerer vi prisen med op til fem procent," siger Jørgen Haarby.

Han forudser, at Carlsberg vil få stor gavn af null-lox-konceptet, når sorterne kommer ud til dyrkning i andre lande i Europa.

Malter fantastisk

"Det sker ikke så tit, at en aftager af landbrugets produkter skræddersyer et nyt og bedre produkt, som er til fordel for begge. Men det er sket her," konstaterer Kim Jørgensen, Danish Malting Group.

Ifølge hans bedømmelse ligger null-lox-sorterne helt på højde med andre sorter, hvad angår maltningsegenskaber. Sorten Charmay malter fantastisk godt og er på det punkt helt på højde med Quench og Publican, mens Cha Cha bedømmes som nogenlunde.

Chill og Chiraz er nyere skud på stammen, og flere nummersorter er på vej i både dyrkning og testmaltning.

smitt@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle