Vil give Mullerup kamp til stregen

One2Feed er nu for alvor klar med et automatisk fodersystem, der er en direkte konkurrent til Mullerup

Et nyt mærke af automatiske fodringsanlæg er for alvor på vej ind på det danske marked. One2Feed hedder systemet, der består af påslag og foderblandere, der på skinner forsyner dyrene i hele stalden med foder.

Selvom direktør i One2Feed Hans Scriver aldrig kunne drømme om at nævne Mullerup, er der ingen tvivl om, hvem den nærmeste konkurrent er. Firmaet bag one2Feed hedder AgroX og har blandt andet tidligere markedsført automatiske fodersystemer fra Canada.

»Vi mente, at vi kunne udvikle et koncept, der er bedre,« siger Hans Scriver. Foreløbig kører fire af firmaets anlæg i Danmark, men med færdigudviklingen starter markedsføringen for alvor, og AgroX er også med på Eurotier med sit fodersystem.

Samtidig er to virksomheder godkendt til salg og service af firmaets automatiske foderanlæg.

380 volt og hængebane

One2Feed er baseret på en foderblander, der er monteret på en hængebane og forsynes med 380 Volt fra en ledning ved hængebanen.

Det betyder adgang til ubegrænsede mængder strøm, hvilket er med til både at gøre blanderen kraftig nok til for eksempel at kunne blande store mængder halm i foderblandingen til goldkøerne og til, at den også kan drive en kost, der fejer foderet ind i forbindelse med, at maskinen kører.

Foderblanderen er udført i 100 procent rustfrit stål og drives af industrimotorer. Påslagene er af »walking floor«-typen, hvor bunden af påslaget forskyder sig, så foderet drives frem. Samme bund anvendes blandt andet til lastbiler.

Mange blandinger

Det automatiske foderanlæg gør det muligt at hold-opdele køerne og fodre hvert hold individuelt. Samtidig er automatisk fodring arbejdsbesparende. Men Hans Schriver vil ikke præsentere en præcis beregning for, om økonomien i den automatiske fodring er bedre, end den er ved fodring med traktor og fuldfodervogn.

»Der er så mange faktorer, der spiller ind. For eksempel vil en mere præcis fodring, og fodring der passer til hver enkelt ko, give bedre sundhed og højere ydelse. Det skal man tage højde for i beregningen,« understreger Hans Scriver.

Anlægget kan med en foderblander forsyne op til 1.000 køer om dagen med foder. Det præcise antal afhænger selvfølgelig af, hvor langt blanderen skal køre på sin rute.

Godt i gang

Blandt de første, til at købe One2Feed-anlæg efter at markedsføringen er sat ind, er Morten og Karsten Højgaard ved Møldrup.

»Vi ville have en stald, der er så nem som muligt at arbejde i. Derfor valgte vi malkerobotter og automatisk fodring,« siger far Karsten og søn, Morten Højgaard, der er gået ind i et I/S og har udvidet fra 140 til omkring 250 køer.

»For os var det ikke et spørgsmål om at vælge mellem traditionel malkning og robotter. Vi vil simpelthen ikke stå i en malkestald så mange timer, som det kræver. Desuden vil vi ikke være afhængige af at skulle ansætte medhjælpere,« er de to enige om. Morten og Karsten Højgaard regner med selv at passe de 250 køer.

»Det kunne ikke lade sig gøre uden automatik,« understreger de.

At valget faldt på One2Feed, var et miks af vurdering af kvalitet og pris.

Anlægget, der blev taget i brug i maj, har hidtil kørt til parrets fuldstændige tilfredshed.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle