Ombudsmand vil give aktindsigt i Vetstat

Fremover skal alle kunne se landmænd og dyrlæger i kortene via oplysningerne i Vetstat. Det mener Folketingets ombudsmand.

Hvilke landmænd har problemer med skulderår i besætningen, hvem har et højt medicinforbrug, og hvem har en forhøjet dødelighed i besætningen.

Den form for oplysninger kan snart blive frit tilgængelige for journalister og andre interesserede borgere. Det er perspektivet i en ny, endelig redegørelse fra Folketingets Ombudsmand om adgangen til aktindsigt i Vetstat.

Spørgsmålet har i årevis været behandlet af diverse myndigheder, og nu foreligger altså den endelige vurdering fra ombudsmanden: Oplysningerne i Vetstat er omfattet af miljøoplysningsloven og ikke af offentlighedsloven.

"Dermed har borgerne bedre muligheder for at få oplysninger fra registret end efter offentlighedsloven," konkluderer ombudsmanden.

Gabestok

Afgørelsen vækker furore i landbruget, hvor Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svin, betegner udfaldet som 'helt urimeligt'.

Han frygter en ny landmandsgabestok, som vil lægge gift for samarbejdet mellem erhverv og myndigheder om at komme problemer i den intensive svineproduktion til livs.

"I landbruget har vi indtil nu været positive over for disse registre, fordi de landsdækkende opgørelser giver os mulighed for at samarbejde med myndighederne om at reducere medicinforbruget, eller minimere skuldersår og dødelighed i besætningerne.

Det arbejde skal kunne foregå på en ordentlig måde, uden at folk risikerer at blive hængt ud, fordi de i en periode er pålagt at arbejde med at rette nogle ting," siger Lindhart B. Nielsen som tror, at aktindsigten kan få konsekvenser for flere databaser.

"Hvis aktindsigten bliver en realitet, vil vi være nødt til at finde en helt ny måde at samarbejde med myndighederne på. Vi har hidtil betragtet CHR-registret som et internt arbejdsredskab - vi kan simpelthen ikke leve med, at det bliver noget, journalister kan rode rundt i," siger Lindhart B. Nielsen.

Han tager nu sagen op i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse med henblik på at få juridisk bistand i sagen.

Syv år og en sommer

Mens landbruget begræder afgørelsen, er der glæde hos Knud Haugmark, der ejer den landbrugskritiske hjemmeside, sickpigs.

"Det tog nøjagtigt syv år og en sommer at få afgørelsen hjem," konstaterer Knud Haugmark, der søgte om aktindsigt i 2004.

Han mener, den lange sagsbehandling viser, at "den danske centralforvaltning ikke tjener det danske folk men i høj grad er i lommen på private kapitalinteresser."

Oplysningerne i Vetstat er ifølge Haugmark vigtige for offentligheden, fordi man her kan orientere sig om landbrugets forbrug af medicin, herunder antibiotika, som kan give resistensproblemer.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle