Økologisk svineproducent vil reducere dødeligheden til højst 15 procent

Mange tiltag er sat i søen det sidste år for at reducere dødeligheden, som fortsat ligger højere end i indendørs besætninger.

"Ja, vores dødelighed er højere end konventionelle besætningers, men vi vil meget gerne yde vores til, at problemet bliver løst. Vi har jo lige så hårdt brug for fremgang i effektivitet, som konventionelle producenter."

Sådan lyder det fra økologisk svineproducent Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen, Risbjerg Landbrug på Sydvestfyn. Bemærkningen falder i kølvandet på den debat, der har kørt den seneste tid omkring dødeligheden i økologiske besætninger, sammenlignet med dødeligheden i konventionelle, indendørs besætninger.

Hans Erik Jørgensen har haft udendørs sohold siden 1993 og lagde for et par år siden produktionen om til økologi. Samtidig blev besætningen totalsaneret. Det betyder, at der lige nu er mange femte-, sjette- og snart syvende-lægs-søer i bedriften.

"Den overvægt, vi har af ældre søer, påvirker dødeligheden negativt," påpeger Hans Erik Jørgensen. Hos mange gylte ligger dødeligheden frem til fravænning omkring 10 procent, mens den for flere sjette-lægs-søer ligger over 25 procent.

"Det skal vi være bedre til at tage konsekvensen af og skifte hårdere ud, før søerne bliver for gamle," siger Hans Erik Jørgensen.

Han mener ikke, at de racer, der bliver udbudt hos DanAvl, er de rette for udendørs sohold. Det er nemlig svært at få mange pattegrise til at overleve, hvis ikke man i stor udstrækning bruger ammesøer og kuldudjævning.

"Vi har svært ved at bruge ammesøer, og det er en af årsagerne til, at vi har højere dødelighed," mener Hans Erik Jørgensen.

Han foretrækker et avlsmål med færre levendefødte, men højere levedygtighed hos pattegrisene, for 20-25 levendefødte i et kuld overlever ikke i en farehytte. I de første år med udendørs sohold anvendte han LYD-søer, der blev løbet med YD-orner. De fik ikke så mange levendefødte som LY-søerne, men var til gengæld mere robuste.

"Det er nok den retning, vi skal med vores avl," mener Hans Erik Jørgensen, der allerede har sat sig det klare mål, at dødeligheden skal være under 15 procent senest om to år.

mot@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle