Udviklingscenter arbejder for lavere dødelighed i udendørs sohold

Udviklingscenter for Husdyr på Friland har snart eksisteret i tre år og har seks projekter i gang.

"Udviklingscentret er ganske unikt på verdensplan. Det er mig bekendt det eneste eksempel på, at en dyreværnsorganisation og en afsætningsorganisation er gået sammen i et udviklingssamarbejde, der skal gavne primærproducenterne," siger Simme Eriksen, projektleder hos Udviklingscenter for Husdyr på Friland.

Udviklingscentret blev etableret for tre år siden i et samarbejde mellem Dyrenes Beskyttelse og Friland A/S. I dag står udviklingscentret blandt andet bag projekter med robuste soracer specielt udviklet til udendørs sohold og om udvikling af nye og bedre farehytter.

"De konventionelle svineproducenter har stor fremgang i effektivtet. Vi skal sørge for også at få del i den fremgang. Samtidig vil vi gerne tiltrække nye producenter til enten friland eller til økologi," lyder det fra projektlederen.

Han har lige været på en studietur til Sverige og England for blandt andet at se på alternative soracer, speciel tilpasset udendørs sohold.

"De svenske søer er store, og nok for store, til udendørs produktion. Derimod så vi nogle interessante racekombinationer i England, hvor Duroc indgår på modersiden. Det kan være den vej, vi skal gå avlsmæssigt herhjemme," forklarer Simme Eriksen, der også har fulgt debatten om pattegrisedødelighed i økologiske besætninger den senere tid.

"Vi må erkende, at vi ikke gør det godt nok i forhold til konventionelle svineproducenter, men heldigvis kan vi pege på mange tiltag og nye projekter, der alle har til formål at reducere dødeligheden," forklarer Simme Eriksen.

Han ser gerne, at alle parter i branchen betragter det som en fælles opgave at reducere pattegrisedødeligheden.

"Hele branchen har interesse i at reducere pattegrisedødeligheden, uanset om man er økolog, frilandsproducent eller konventionel. Dét synes jeg, vi skulle sætte kræfterne ind på frem for at bekrige hinanden og skabe splid," fremhæver Simme Eriksen.

Han fremhæver Udviklingscentret som et eksempel på, at foreninger, der måske traditionelt ikke står hinanden nær, alligevel kan samarbejde om et projekt, begge parter kan se fremmer en fælles sag.

På jagt i England efter robuste racer til økologisk svineproduktion i næste uges Faglige Baggrund her i Agro

mot@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle