Tyske skruepressere med stor kapacitet

AL-2 Agro introducerer to modeller af Börger gylleseparatorer på det danske marked.

AL-2 Agro udvider sit program af separationsanlæg med to tyske skruepresser, der ikke mindst udmærker sig med meget stor kapacitet.

Der er tale om to anlæg, der er bygget over den samme skruepresse, Börger Bioselect RC50 og Börger Bioselect BC50.

RC50 er en enkel skruepresse til enten fast installation eller som transportabel enhed. BC50 er en komplet enhed med styreskab, fødepumpe og pumpe for fibertransport, og den kan også leveres på trailer til separation på flere gårde.

"Vi har kørt flere forsøg i Jylland og på Bornholm og her opnået en kapacitet på 50 ¿ 65 m3 pr. time ved separation af svinegylle og 25 ¿ 45 m3 pr. time med kvæggylle," siger direktør Preben Nissen, AL-2 Agro.

Gylleseparatorerne fungerer på den måde, at rågyllen pumpes ind i skruepressen, hvor en snegl vrider væsken ud af fibrene uden brug af tilsætningsstoffer. Et spaltefilter holder fibrene tilbage og tillader kun meget små partikler at passere. Det betyder, at gødningsvandet er tyndt og nemt at sprede på marken.

Skruepressen leveres med patenterede spaltevindinger, der tilpasser sig filteret, efterhånden som det slides. Det betyder ifølge firmaet, at der er minimalt slid på filteret, og at omkostningerne til vedligeholdelse af skruen reduceres kraftigt.

Strøelse

Gylleseparatorerne kan separere 10 ¿ 25 procent af næringsstofferne over i fiberdelen.

Både RC50 og BC50 kan anvendes til såvel svine- som kvæggylle og anden gylle også.

Tørstofindholdet i fiberdelen kan justeres på begge modeller. For Bioselect BC50 fra 10 til 25 procent og for RC50, der er den enkle model, fra 15 til 32 procent. Det betyder, at her vil fiberdelen fra kvæggylle kunne bruges som strøelse i køernes sengebåse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle