Vindmøller er stadig ok

Til gengæld er der behov for at rydde op blandt projektmagere i udlandet, mener eksperter.

Vindmøller er kommet i kraftig modvind, efter at først Nordic Wind Invest og senest Scan Energy er kuldsejlet. Det har blandt andet været med til at give nogle banker kolde fødder og fået dem til at kræve mange af deres lån til vindmølleprojekter indfriet.

Der er dog ikke nødvendigvis noget galt med økonomien i de enkelte vindmølleinvesteringer, påpeger flere eksperter, LandbrugsAvisen har talt med.

De generelle politisk bestemte forudsætninger for projekterne er nemlig ikke blevet ringere.

På det store tyske marked er der for eksempel stadig statsgaranti for en favorabel afregningspris i op til 20 år, og forholdene vedrørende blandt andet finansiering og afskrivning er heller ikke forringet.

Hvis man på et tidspunkt har investeret i et fornuftigt projekt, og man har beholdt sine andele, vil det derfor typisk stadig være en god investering.

Smarte projektmagere

"Det betyder dog langt fra, at alle projekter fra starten har været sunde", påpeger Steen Luk, DLBR Energi Invest.

"Mange er blevet lokket til at investere i projekter under forkerte forudsætninger", mener han. Det gælder især med hensyn til de vindberegninger, som er helt afgørende for økonomien i projekterne.

"Der bør ryddes op blandt projektmagere i udlandet. Det er lidt lige som i brugtbilbranchen, at der er nogle, der er for smarte," siger Steen Luk.

Han opfordrer eventuelle investorer til at bede om både en kontrollerende dansk vindberegning fra EMD og den tyske due diligence, der som regel altid følger projekter med KFW belåning med statsgaranterede tyske lån på op til 65-75 procent af projekternes værdi. Endelig bør man få en juridisk vurdering fra en dansk advokat.

Det er efter hans vurdering den bedste garanti, man kan få for, at tallene holder.

Meget skrammel

Casper Rasmussen fra mæglerfirmaet International Wind Energy er enig med Steen Luk.

"Der er intet galt i vindmølleprojekter som sådan, men man skal se sig for blandt udbyderne. Der er mange lykkeriddere og vi ser meget skrammel," siger han.

Ifølge Casper Rasmussen har mange af de tyske projekter ikke været i stand til at leve op til forventningerne med hensyn til, hvor meget det blæser. Det skyldes først og fremmest, at der er brugt standardtal fra en periode i 90'erne, hvor der var mere vind end normalt.

Det betyder, at nogle af projekterne er solgt for dyrt i forhold til, hvor meget strøm de reelt kan producere.

I mange af projekterne er der heller ikke hensat penge nok til vedligeholdelse. Selv om man kalkulerer med, at møllerne har en levetid på 25 år, skal man ifølge Casper Rasmussen regne med, at gearkassen skal skiftes et par gange, simpelthen fordi den bliver slidt op. Hvis ikke den bliver slidt op, er det faktisk fordi det blæser for lidt.

Han bakkes op af advokat Thomas Roldskov fra Sauer Roldskov Advokatfirma, der rådgiver mange investorer indenfor vedvarende energi.

"Vi ser desværre nogle projekter, der lider under simpelthen at være købt for dyrt, selvom møllerne isoleret set kører fint. Udover en 'second opinion' på produktionstal bør også vilkår for renter, administrationsomkostninger samt service og vedligeholdelse analyseres nøje, når man ser på og afkast".

"Som ved alle andre investeringer, bør man have en kritisk og grundig tilgang, men når benarbejdet er gjort, kan vindmøller fortsat være en god investering," siger Thomas Roldskov.

Kun i Tyskland

International Wind Energy arbejder kun med projekter i Tyskland.

"Vi laver ikke noget i Danmark. Afregningspriserne er for lave, og det er for usikkert. Det tager også for lang tid, blandt andet på grund af naboklager, og der er problemer med højden," siger Casper Rasmussen.

Ud over at afregningspriserne er betydeligt højere i Tyskland, peger han også på, at de tyske vindmøller har fået mere medvind, efter at Tyskland har besluttet at udfase kernekraften.

Ud over at fungere som mæglere, står International Wind Energy for administrationen i mange projekter og er også parat til at overtage administrationen i nødlidende projekter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle