Landbrugets vilkår bremser virksomheders eksport

Fødevarevirksomheder mener, at landbrugets rammevilkår er den største hindring for vækst i eksporten lige nu.

Regeringen vil gerne sparke gang i eksporten, men en af de største barrierer, er de vilkår landbruget har. Det mener fødevarevirksomhederne, som er dybt afhængige af de råvarer, de køber hos landmændene, viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Landbrugets rammevilkår

Landbrug & Fødevarer har spurgt medlemsvirksomhederne, hvordan de vurderer forskellige forholds betydning for at øge eksporten. Her brager landbrugets rammevilkår ind på førstepladsen som den vigtigste faktor. I anden række kommer bedre rammevilkår for fødevarevirksomhederne selv.

Det tredjevigtigste for virksomhederne er handelstekniske hindringer på eksportmarkederne.

Lone Saaby, direktør i Landbrug & Fødevarers erhvervspolitiske afdeling, har læst analysen med stor interesse.

»Fødevarevirksomhederne beder først og fremmest om bedre rammevilkår for landbruget, fordi det sikrer råvaregrundlaget. De kan jo kun øge eksporten, hvis der er noget at eksportere,« siger hun.

Lovgiverne skal passe på

Men virksomhederne peger også på, at afgifter såsom energiafgifter, miljøafgifter og fedtafgift belaster konkurrenceevnen, fordi det typisk er afgifter, som kun danske virksomheder betaler. Det høje danske lønniveau i forhold til udlandet svækker også konkurrencen, og forskellen til udlandet er blevet større de senere år. Endelig svækker det høje danske skattetryk konkurrenceevnen, mener virksomhederne i analysen.

»Når virksomhederne melder så entydigt ud, skal lovgiverne overveje, hvad de gør, når de kigger efter nye finansieringskilder til offentlige udgifter. Hvis de vil sparke gang i væksten i Danmark, kan det ikke nytte noget, at der indføres nye afgifter som energi- og fedtafgifter, der påvirker virksomhedernes konkurrenceevne negativt,« siger Lone Saaby.

Nyt skyts

Landbrug & Fødevarer vil bruge analysen som udgangspunkt for at bearbejde politikerne på skatte- og afgiftsområdet og overveje, hvilke incitamenter man kan sætte i værk, for at virksomheder bedre kan etablere sig og udvikle sig i Danmark.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle