Danske landmænd skyder millioner i italiensk solenergi

En forventning om over 13 procent i forrentning og tilbagebetalt indskud har fået en række landmænd til at hoppe på 'solvognen' i Italien.

Omkring 40 danske landmænd har de seneste måneder investeret i solcelleanlæg i Italien. Samlet set har de investeret næsten 20 mio. kr. Solcelleanlæggene er placeret rundt omkring i Italien, og investeringen er sket gennem det danske firma, Obton A/S.

»Projekterne er åbne for alle, og på det seneste har vi set en række danske landmænd investere i solenergi,« siger adm. direktør Anders Marcus, Obton.

Offentligt elnet

De seneste investeringer er sket i anlæg der, både er færdigbyggede, i drift og tilsluttet det offentlige elnet, hvilket reducerer risikoen i forhold til de projekter, hvor der skal bygges fra grunden.

»Der er tale om konkrete solcelleanlæg i drift, hvor vi kender både priser og tilskud, så vi kan lægge budget med stor præcision,« siger Anders Marcus.

Under overskriften 'Højt afkast og lav risiko' skriver Obton i et 40 siders prospekt om et italiensk projekt, at det gennemsnitlige årlige udbytte er på 13,2 procent og skattefrit, og at man ud over udbyttet får hele sit indskud tilbage.

Med den forventning kan det næsten ikke gå for hurtigt med at investere de minimum 400.000 kr., der skal til for at være med på 'solvognen'. Det har en række landmænd da også allerede gjort - for hvorfor nøjes med 4,0 procent i udbytte på obligationer med lang løbetid, når man kan få over 15 procent skattefrit?

Vind- og solenergi

En af dem er Mogens Bay-Smidt, der er planteavler og driver 200 hektar ved Randers. Han har tidligere haft gode erfaringer med at være med på den første bølge, når nye investeringsmuligheder viser sig. En vindmølle, som han har solgt igen, var en rigtig god investering.

»I januar 2011 købte jeg en anpart til 750.000 kr. i et af Obtons kommanditselskaber. Jeg er klar over, at der er en risiko forbundet med investeringen, men hvis ikke man tør tage en risiko, får man heller ikke mulighed for at få et godt afkast,« siger Mogens Bay-Smidt.

Endnu har han ikke modtaget penge retur for investeringen. Anlægget blev først sat i drift i slutningen af september, og der var en del udgifter i perioden indtil da, ligesom el-produktionen i månederne oktober til maj ikke er årets største.

Muligt tab

»Men det ser lovende ud. Jeg var lidt bange for, om det fremlagte budget for el-produktionen kunne holde. Men i oktober til december lå den cirka fem procent over budgettet, og i de første måneder af 2012 har den ligget 12 procent over budgettet,« siger en tilfreds Mogens Bay-Smidt

En afgørende faktor, for at økonomien holder, er den afgift, forbrugerne er pålagt at betale for grøn energi. Som en risiko, der kan true økonomien, peger Mogens derfor på, at det politiske klima i Italien kan skifte og måske betyde, at støtten til solenergi ændres.

I værste fald kan han også komme til at skyde flere penge ind i projektet, hvis det giver underskud. Men den risiko har han også kalkuleret med.

»Det eneste, jeg ville gøre anderledes i dag, var, at jeg ville sætte pengene i et projekt, som er færdigbygget, fungerer og er tilsluttet el-nettet, så der er indtjening fra dag ét,« siger Mogens Bay-Smidt.

Færdigbygget projekt

Det er netop et færdigbygget italiensk projekt, som pelsavler Bo Kloster har investeret i år - første gang i februar og anden gang i maj. Desuden investerede han i sommeren 2010 i et tysk projekt. Alle tre gange var der tale om kommanditselskaber, og hver gang var investeringen i størrelsesordenen 750.000 kr.

»For det tyske projekt har jeg fået det endelige tal for el-produktionen det første år, og den lå 16 procent over budgettet. For det italienske projekt viser de foreløbige tal, at produktionen er 10 procent over det budgetterede,« siger Bo Kloster, der har en minkfarm med godt 7.000 tæver ved Ulfborg.

Ligesom Mogens Bay-Smidt har Bo Kloster også tidligere haft en vindmølle, og også han er helt klar over, at der er en risiko forbundet med at investere i energiproduktion:

En aktiv investering

»Man skal ikke være bange for aktive investeringer. Der er en risiko, og kan man ikke sove om natten på grund af det, så skal man nok holde sig fra det. Vi ser det som vores pension og som en del af vores portefølje og spredning af investeringerne. Samtidig kan vi afskrive på de investerede beløb nu, hvor vi har en indtjening.«

»Den konkrete risiko, jeg ser, er, at en hel del af indtjeningen kommer fra tilskud til solenergi. Men det er ikke staten, der giver tilskuddet. Det er den enkelte el-forbruger, der betaler, så det belaster ikke direkte statskassen, og jeg anser ikke risikoen for at tilskuddet falder for at være særlig stor,« siger Bo Kloster.

Det er ikke længere muligt at investere i de projekter, Bo Kloster og Mogens Bay-Smidt har investeret i. Men et nyt projekt med navnet 'Obton Solenergi Italien II' er lanceret. I det projekt angiver Obton den gennemsnitlige forrentning til at være 13,2 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle