Danmark kan nu afvise salmonella-æg

Første gang at EU belønner et land for at satse på fødevaresikkerhed.

Danske ægproducenter og den danske ægbranche gik onsdag i seng med armene løftet højt over hovedet. Det skete efter at EU anerkendte Danmarks 15 år lange indsats mod salmonella og gav danske konsumæg særstatus som salmonellafri.

"Det er fantastisk. Det er en fremragende nyhed. Det er første gang nogensinde, at et land har hævet fødevaresikkerheden og fået noget for det," siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen, Landbrug & Fødevarer.

Danmark er således det første land, der har fået imødekommet en ansøgning om særstatus i EU. Sverige og Finland har også særstatus, men den fik da de trådte ind i EU.

Kan afvise ved grænsen

Den danske særstatus betyder, at udenlandske konsumæg kan afvises ved grænsen fra 1. juli 2012.

Detaljerne, for hvordan det kommer til at ske, er ikke helt klar endnu, men det bliver formentlig i form af at de udenlandske eksportører skal have et certifikat, der viser, at æggene er produceret under forhold, der er på højde med danske forhold. Det er der ifølge Jørgen Nyberg Larsen ingen lande syd for den danske grænse, der kan præstere.

Kravet om certifikat kommer konkret til at ramme æg fra Polen, som er det eneste land Danmark har importeret konsumæg fra det seneste år. I de foregående år er der også importeret æg fra Estland, Tyskland og Holland.

Betydning på sigt

Importen af konsumæg fra Polen ligger i størrelsesordenen én mio. kg om året. Til sammenligning importerer Danmark omkring to mio. kg fra Sverige, og den danske produktion er på omkring 60 mio. kg.

"Den nye status kommer ikke til at betyde noget for prisen på danske æg på kort sigt. Men på lidt længere vil det betyde noget, at de polske æg ikke kan komme ind i Danmark," siger Jørgen Nyberg Larsen.

Et andet plus er, at en overproduktion af æg i Europa ikke længere bare kan sendes til Danmark, ligesom danske æg nu kan eksportere til Sverige og Finland.

Stort rygklap

"I første omgang betyder det noget for de danske ægproducenters selvforståelse. Det et et stort rygklap for 15 års indsats mod salmonella i den danske ægproduktion. Da vi startede kampagnen i 1997, havde 14 procent af de danske ægflokke salmonella. I dag er det under 0,1 procent. Og i samme periode er antallet af salmonallatilfælde hos mennesker faldet drastisk," siger Jørgen Nyberg Larsen.

Danmarks særstatus er kommet i stand efter et samarbejde mellem ægbranchen, Fødevareministeriets departement, Fødevarestyrelsen samt de tre fødevareministre Eva Kjer Hansen, Henrik Høegh og Mette Gjerskov.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle