Forpagtning kan hamle op med salg af jorden

Stigende jord- og råvarepriser kan gøre det fornuftigt at vente med at sælge jorden.

Det kan sagtens være en fin forretning at beholde jorden og bortforpagte den, hvis ikke man kan sælge til en fornuftig pris.

Det gælder i hvert fald lige nu, hvor jord ifølge DLR Kredit typisk handles til priser på mellem 125.000 og 175.000 kr. og kun i enkelte tilfælde når op over 180.000 kr. pr. hektar.

"Hvis ikke man har travlt med at sælge, kan det være en fin beslutning at bortforpagte jorden," siger cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura.

Det samme mener erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Videncentret for Landbrug:

"Kan man som planteavler få en fornuftig forpagtningsafgift, er det oplagt at placere sig i ventesalen og bortforpagte jorden, mens finanssektoren bliver bygget op igen, og puklen af landbrug til salg bliver afviklet," siger Klaus Kaiser.

Tre en halv procent

Hvis jorden kan sælges for eksempelvis 150.000 kr. pr. hektar, så vil en forpagtningspris på 2.254 kr. (betalingsrettigheden) plus 2.626 kr. (20 hkg hvede til en kapitelstakst på 131,30 kr.) give en forrentning på 3,3 procent.

Til sammenligning kan indtægten ved salg af jorden investeres i obligationer med lang løbetid, hvor Jens Schjerning peger på, at renten vil ligge i omegnen af 3,5 procent.

Forpagtningspris stiger

Han forventer desuden, at kapitelstaksterne - og dermed forpagtningsprisen - stiger i de kommende år.

"Forpagtningsafgiften knyttes ofte til kapitelstaksten. Derfor er udviklingen i prisen på råvarer som korn, majs og soja særdeles interessant, da de påvirker kapitelstaksten," siger Jens Schjerning.

"Spørger du mig, vil vi se et lille fald i råvaremarkederne det næste års tid. Men i de følgende cirka 10 år kommer der nogle ordentlige ryk opad i fødevarepriserne, og dermed stiger kapitelstaksten også."

Jordprisen stiger

Mens man venter på, at ejendomsmarkedet tør op, kan man yderligere krydse fingre for, at jordprisen stiger. Og det mener Jens Schjerning, at den gør om cirka fem år, når der er løsnet op for kreditklemmen, finansieringsmulighederne og de dårlige konjunkturer på verdensplan.

"Om det vil være en fordel for alle at bortforpagte jorden i stedet for at sælge, kan jeg ikke svare på. Det kommer an på mange ting, og det skal selvfølgelig vurderes i hvert enkelt tilfælde. Men som udgangspunkt er der god mening i at vente på en stigende jordpris og høste de stigende forpagtningsafgifter undervejs," siger Jens Schjerning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle