Medarbejderne overtager nyt staldkoncept fra MT Højgaard

For et år siden fik konceptet EUs miljøpris. Alligevel har MT Højgaard valgt at sælge sin landbrugsafdeling til de medarbejdere, der har udviklet en ny spændende kvægstald, der reducerer udledningen af ammoniak og drivhusgasser markant.

Det er de tidligere medarbejdere, Hans Jørgen Pedersen og Erling Friis Pedersen, der har overtaget selskabet.

»Vi gør det, fordi vi tror på ideen, og fordi der er flere kontrakter på vej,« siger Hans Jørgen Pedersen, der også var direktør i MT Højgaards landbrugsafdeling.

Indtil videre er der kun bygget én stald af typen. Stalden har været genstand for omfattende afprøvninger, men mangler endnu den Vera-certifikation, der gør det muligt for kommunerne uden videre at godkende stalden.

Men resultaterne af målingerne er betydeligt bedre end forventet, siger Hans Jørgen Pedersen, der også ser store muligheder i en videreudvikling af konceptet til svinestalde.

Placeres i forskermiljø

Det nye firma har fået navnet AgriFarm og får adresse i Agro Business Park, der er nabo til Aarhus Universitets afdeling i Foulum ved Viborg. Agronom Erling Friis Pedersen siger, at betydningen af den nye adresse er stor:

»Vi ser virkelig frem til at fortsætte arbejdet i Nordeuropas måske allerbedste forskningsmiljø på landbrugsområdet. Her er der et skarpt fokus på iværksætteri og innovation inden for jordbrug, fødevarer, bioenergi og miljøteknologi,« siger Erling Friis Pedersen.

Ideen med stalden

Grundideen med staldkonceptet er, at luften i stalden suges ud under spalterne og dirigeres gennem et luftrensningsanlæg, inden det sendes ud af stalden.

Konceptet sikrer ikke alene lavere udledning af ammoniak, dei giver også et bedre indeklima for dyrene.

To gange har ideen fået Agromekprisen, og i 2012 blev den belønnet med EUs miljøpris.

Alligevel er der kun bygget den ene stald med udgangspunkt i konceptet.

»Vi blev færdige med udviklingen samtidig med, at der kom krise i landbruget, og det blev meget svært at finansiere nye stalde,« fortæller Hans Jørgen Pedersen.

Grunden til at MT Højgaard har ønsket at afhænde landbrugsafdelingen er, ifølge Hans Jørgen Pedersen, at selskabet ønsker at koncentrere sig om færre aktiviteter i Danmark.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle