3.200 landmænd klemt ud af krisen

Mange forgældede landbrug afhændes ved, at banken lader ejeren passe dem på mere eller mindre anstændige vilkår, indtil landbrugene sættes på tvangssalg.

 

De seneste fem års finanskrise har sendt tusindvis af landbrug ud over den økonomiske afgrund. I femårs-perioden 2009 til 2013 er op mod 500 landbrug gået konkurs. Andre 1.000 er endt på tvangsauktion.

Derudover vurderer Videncentret for Landbrug, at knap 1.700 landbrug er blevet tvangssolgt, mens bankerne lige nu holder omkring 800 stærkt forgældede i live, der ikke er i stand til at servicere gælden. Tilsammen er cirka 4.000 landbrug derfor enten under afvikling eller lukket i løbet af de seneste fem år.

”Vi hører næsten kun om konkurserne og tvangsauktionerne. Men faktisk er antallet af landbrug, der bliver tvangssolgt, større end antallet af konkurser og tvangsauktioner tilsammen. De optræder bare ikke i nogen statistik. De ligger i en gråzone, og selvom de er flere i antal, så bliver de meget sjældent nævnt. De bliver glemt,” siger direktør Ejnar Schultz, Videncentret for Landbrug.

Tallene viser, at den finansielle sektor i meget høj grad afhænder forgældede landbrug ved at gennemføre tvangssalg. Det mener Ejnar Schultz ikke, at der i sig selv er noget galt i - lige bortset fra de tilfælde, hvor banken lader landmændene knokle og kun tænker på bankens økonomi.

Kæmper som sindssyge

»Vi ser desværre eksempler på, at landmændene ikke får at vide, at de er på salgslisten, og at de derfor kæmper som sindssyge år efter år, fordi de håber, at de kan blive på ejendommen, og undervejs ender med at ødelægge både deres helbred og ægteskab,« siger Ejnar Schultz.

Banken fortæller ikke landmændene, at de bliver sat fra gården, så snart banken har råd til at tage tabet. I mellemtiden betaler landmændene en masse renter, og bedriften nedslides.

»Det er ikke rimeligt at behandle mennesker på den måde. En del af dem har oven i købet mistet evnen til at overleve som følge af finansielle instrumenter, som for eksempel en swap, som de fik tilbudt af banken uden af have efterspurgt dem,« siger Ejnar Schultz.

I andre situationer er det set, at forgældede landmænd er gået i banken for at aflevere nøglerne og give op, men er blevet overtalt til at fortsætte uden at få en afklaring om deres fremtid.

»Det er i orden, at landmanden overtales til at fortsætte. Men det eneste anstændige er, at banken samtidig laver en klar aftale med ham. Enten en klar plan for hvordan han kan blive på gården, eller en aftale om at han passer bedriften indtil salg, mod at han kommer derfra uden gæld, har nok til et anstændigt privatforbrug, kan betale kreditorerne og eventuelt begynder at indbetale på en pensionsordning.«

Vigtigt med kvalificeret rådgivning

Blot at arbejde videre med håbløs gæld er ikke en løsning, mener Ejnar Schultz. Han råder til, at man altid benytter uvildig rådgivning, når tingene skal afklares og aftales:

»Det er ekstremt vigtigt at få kvalificeret rådgivning. Har landmanden eksempelvis udskudt skat, kan han risikere, at der efter et salg er et skattekrav, og så kommer man ikke videre til en ny tilværelse. I de tilfælde, hvor der er underskud i den skattepligtige indkomst, som eliminerer skattekravet, kan en konkurs være løsningen.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle