Han har tyren, der skal kæmpe mod blåkvæget

Keld Jensen, Sønder Bork, har fået afprøvet den bedste limousinetyr nogensinde. Den vokser mere end 100 gram i timen.

Man kan næsten se den vokse: Med en daglig tilvækst på gennemsnitligt 2.476 gram er tyren Hugo den limousinetyr i Danmark, der har den største tilvækst nogensinde.

Tyren, der netop har afsluttet sin afprøvning på afprøvningsstationen Aalestrup, kommer fra den kendte limousine-producent, Keld Jensen, Sønder Bork vest for vestjyske Nørre Nebel.

»Vi sendte tre lige store kalve til afprøvning i Aaletrup. Da afprøvningen var slut, var der en forskel i vægten på 100 kg på den mindste og den største tyr,« fortæller Keld Jensen.

Selv har han ikke set tyren, siden den var en lille kalv, og han får den nok heller ikke at se lige med det første. Nu skal den sendes til sædtapning hos VikingGenetics.

Imponerende tal

De officielle tal er imponerende. T-tallet er 123 og et udtryk for tilvækst. Her går man ud fra, at racens gennemsnit er 100. Normalt har en god tyr et T-tal på 115.

U-tallet, der er et udtryk for kødarealet er mere beskedne 105, men eftersom tyren i løbet af meget kort tid opnår en betydelig størrelse, er der i alt mere kød at tage af.

Endelig tager tyren et kg på, hver gang den spiser 4,5 foderenheder, der i store træk svarer til 4,5 kg korn.

Også dette tal er imponerende.

Ifølge landskonsulent Jørgen Skov, Dansk Kødkvæg, er det meget få danske tyre, der ligger på fire kg foder pr. kg tilvækst, og gennemsnittet er nærmere 5,5 kg foder pr. kg tilvækst.

Nu skal der tappes sæd

For Keld Jensen betyder den vellykkede afprøvning, at tyren i første omgang overdrages til VikingGenetics for sædtapning. Hvis ellers sæden er fryseegnet, giver det en indtægt på 37.000 kroner, som også dækker de første 1.000 sæddoser, tyren leverer, mens den er ungtyr.

Derefter får Keld Jensen 10 procent af det beløb, som sæden sælges til VikingDanmark for - typisk fem kr. pr. sæddose.

Kan byde de blå trods

Selv håber Keld Jensen, at sæd fra Hugo kan bruges i krydsningsproduktion, hvor Blåkvæg ellers er på vej til at blive den dominerende race.

Skulle tyren især blive brugt til renavl, vil den imidlertid også være penge værd. Keld Jensen kan selv købe den tilbage og bruge den til sine egne køer eller sælge den videre.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle