»Rumænerne vil gøre det stærkt, hurtigt og færdigt«

Jørgen Winckler har siden slutningen af 90'erne haft forskellige udenlændinge ansat. Det har nogle gange sat tolerancen på prøve men aldrig udfordret sikkerheden.

For snart to et halvt år siden ansatte Jørgen Winckler sin seneste udenlandske medarbejder. En ung rumæner med meget lidt erfaring med landbruget. Og det giver nogle ekstra udfordringer i hverdagen.

»Rumænerne vil gøre det stærkt, hurtigt og færdigt. Min medarbejder rendte så stærkt, at der let kunne være sket noget uheldigt. Så det første jeg skulle lære ham var, at han skulle sætte farten ned,« fortæller Jørgen Winckler.

Derfor brugte Jørgen Winckler og hans kompagnon i starten mange ressourcer på at vise deres nye medarbejder, hvordan tingene skulle gøres.

»I starten fulgte han efter mig, når vi arbejdede. De ting, han skulle gøre, viste jeg ham, og så gjorde jeg ham løbende opmærksom på eventuelle farer. Jeg lagde vægt på at fortælle ham, at han ikke skulle gå i gang med noget, han var i tvivl om.«

Jørgen Winckler fortæller, at når arbejdsopgaverne skulle forklares, var sproget en af udfordringerne. Men dog ikke noget der var med til at sætte sikkerheden på prøve.

»Tegnsprog når man langt med. Han kunne en smule engelsk og lidt tysk, og så forsøger vi at lære ham lidt dansk hen ad vejen,« fortæller Jørgen Winckler. Han understreger, at det vigtigste er, at alle opgaverne bliver vist, så der slet ikke er tvivl om, hvordan de skal udføres. Til vinter skal hans rumænske medarbejder deltage i et sprogkursus for at forbedre sit dansk. Det er blandt andet for at give ham nye udfordringer, men også fordi sproget er vigtigt i hverdagen.

Tålmodighed og tolerance

Jørgen Winckler føler ikke, der er større risiko for ulykker for hans rumænske medarbejder end hans danske ansatte. Men han peger på, at der helt klart er nogle områder, som kræver mere opmærksomhed ved udlændinge end ved danskere.

»Min oplevelse er, at udlændinge er meget lemfældige med sikkerheden, lige når de kommer herop. De har det med at løbe en risiko på steder, hvor vi andre aldrig ville gøre det. Derfor viser jeg dem altid, hvordan de skal udføre deres opgaver,« forklarer Jørgen Winckler.

Selvom han aldrig har besøgt sine ansattes hjemlande, så har han brugt tid på at sætte sig ind i deres kultur.

»På den måde har jeg forståelse for, hvordan de gør tingene dernede og kan derfor lettere være opmærksom på at forklare dem, hvordan vi gør tingene her.«

Jørgen Winckler har aldrig haft arbejdsulykker med sine udenlandske medarbejdere på bedriften og mener, at det blandt andet er fordi, han er omhyggelig i sine instrukser og oplæring.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle