Konsulenter plages af dårlig it

Husdyrgodkendlese.dk forsinker de konsulenter, der laver miljøansøgninger for landmænd.

»Vores daglige oplevelse er, at det er svært frustrerende og absurd teater.«

Sådan lyder det fra Lars Schmidt, sektionsleder for miljø i KHL.

Det absurde teater er it-programmet husdyrgodkendelse.dk, som konsulenterne bruger - og skal bruge, når de søger om en miljøgodkendelse af landbrug, og som har eksisteret siden 2007.

»Nu står vi i 2013 og har de samme børnesygdomme med programmet som dengang,« siger han.

Mangler brugsanvisning

Der mangler blandt andet noget så simpelt som brugsanvisninger. Det gør det svært, hvis det er længe siden, man har brugt programmet eller er ny medarbejder.

»Med hensyn til indtastning af mælkeydelse, når man skal beregne dyreenheder og miljøbelastning, er der ingen klar vejledning men kun et forkølet, halvandet år gammelt helpdesk-svar at støtte sig til,« siger Lars Schmidt.

Og hans kollega, miljøkonsulent Lene Egtved Andersen, kan supplere:

»I går tog det en hel dag at lave tre udskrifter, der viser et overblik over ansøgningen, og så kan man ikke arbejde med ansøgningen imens.«

Hoppende stalde

Et andet problem, de støder på igen og igen, er »hoppende stalde.«

Det vil sige, at hvis man klikker på staldafsnit A, kan det være staldafsnit D, der dukker op, og de oplever, at det kan tage lang tid at få det rigtige staldafsnit frem.

Det øger risikoen for at taste et forkert sted.

»Vi har kolleger, der bliver påvirkede af det, fordi de føler sig tåbelige og tror, det er deres egen fejl,« siger Lars Schmidt.

Miljøstyrelsen peger over for konsulenterne på, at det kun sker i få tilfælde, men i KHL oplever de, at det mere er reglen end undtagelsen.

Trækker ud

Problemerne får ansøgningerne til at trække ud. De tager længere tid at lave, og det bliver sværere at overholde tidsfrister.

»Vi prøver at lave noget andet imens, og vi kan jo ikke fakturere landmanden fuldt ud for den spildtid, men det bliver i hvert fald ikke billigere for landmanden, at det kører så langsomt,« tilføjer han.

Mange konsulenter sidder med frygten for, at man laver en fejl, fordi systemet fungerer så ustabilt.

»Men det værste er, at det går så langsomt,« siger han

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle