Urenset spildevandløber direkte ud

Urenset spildevand gør mere skade på vandløb end landbruget, mener vandløbsrådgiver.

Når det regner så meget, at kloaksystemet ikke længere kan rumme vandet, løber det urensede spildevand, der kun er fortyndet af regnen, direkte ud i vandløbene.

Det erkender miljøminister Ida Auken (SF) i et svar på en byge af spørgsmål fra Ejvind Vesselbo, medlem af Folketingets miljøudvalg for Venstre.

Ifølge miljøministeren er der 5.069 såkaldte overløbsbygværker i Danmark, hvor urenset spildevand kan løbe direkte ud i vandmiljøet. Ministeren bekræfter også i sine svar til Ejvind Vesselbo, at udledning af urenset spildevand kan påvirke faunaen i det vandområde, det sker.

At rette bager for smed

Jan Hjeds, der er seniorrådgiver i vandløbsforvaltning, er rystet over omfanget af steder, hvor det urensede spildevand løber ud og skader miljøtilstanden i vandløbene, mens landbruget bliver kastet ud i vandplaner, der er dyre og næsten ingen effekt har.

Han har bemærket, at der kun få steder i vandplanerne skal gøres noget ved overløbsbygværkerne.

»Det er at rette bager for smed at stramme skruen om landbruget, når det er spildevand, der er problemet,« siger han.

Ifølge Naturstyrelsen udledes der i gennemsnit 360 ton kvælstof og 90 ton fosfor årligt gennem overløbsbygværker. Men det er ikke mængden af næringsstoffer, der er problemet, understreger Jan Hjeds. Spildevandet er simpelthen giftigt for den fauna, man måler vandløbets kvalitet på.

»En koncentreret dosis af miljøgift i form af blandt andet menneskeafføring en gang om måneden har langt større effekt på miljøet, end hvis udledningen var jævnt fordelt over tid,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle