Skadedyr nedsætter udbytte og kvalitet af øko-æbler betydeligt

Det er vigtigt at forebygge for at holde fast i en god æbleproduktion.

Forebyggelse er afgørende for at opnå øget æbleproduktion på langt sigt. Levesteder for nyttedyr i plantagen øger den naturlige regulering og hermed plantagens robusthed over for skadedyr. Blomsterbræmmer, der er længeblomstrende og er gode nektar- og pollenkilder, giver flere nyttedyr.

I danske økologiske plantager har vi påvist, at blomsterbræmmer nedsætter angreb af æblevikler, og at effekten afhænger af afstand til blomsterbræmmen.

Skadedyr og sygdomme nedsætter udbytte og kvalitet af økologiske æbler betydeligt og fører til, at vi i Danmark har en lille og ustabil produktion, som ikke opfylder forbrugernes efterspørgsel efter økologisk frugt.

Med en god forebyggelse kan bekæmpelsesbehovet nedsættes eller helt undgås. Forebyggelse omfatter valg af robuste sorter samt andre beslutninger om plantagens udformning som planteafstand og senere pasning.

Hvor kan nyttedyr finde føde

Økologiske infrastrukturer er de steder i og omkring plantagen eller marken, hvor nyttedyr som rovinsekter og vilde bier kan finde føde og levesteder. Det kan være hegn, blomsterbræmmer, pletter med vilde planter, ekstensive græsarealer, diger, grenbunker og vandhuller.

Den Internationale Organisation for Biologisk Bekæmpelse (IOBC) sætter et mindstekrav på 10 pct. økologiske infrastrukturer for en bedrift. Ved at beskytte de naturligt forekommende nyttedyr, så de kan bidrage til at regulere skadedyrene, kan behovet for direkte bekæmpelse reduceres.

Blomsterbræmmers værdi

I Organic RDD-projektet FruitGrowth undersøger vi betydningen af blomsterbræmmer for den naturlige regulering af æblevikleren i økologiske æbleplantager. Blomsterbræmmer giver øget plantediversitet og skaber flere levesteder for planteædende insekter knyttede til blomsterbræmmens planter. De flere byttedyr samt adgang til pollen og nektar giver flere edderkopper, rovinsekter, snyltehvepse og vilde bier.

Blomsterbræmmer bør have en plantesammensætning, der sikrer langvarig blomstring. Blomsterne skal være gode nektar- og pollenkilder og samtidig have mindre god værdi for skadedyr. Slås kun halvdelen af blomsterbræmmerne ad gangen, sikres fortsat adgang til blomster. For sen slåning bør undgås af hensyn til overvintring af nyttedyr. Bræmmerne må ikke være kilde til problematisk ukrudt. Forslag til blomsterblandinger findes i Ideabook on ecological infrastructures (link: http://www.iobc-wprs.org/ip_ipm/IOBC_IP_Tool_Box.html#4).

Bræmmer og æblevikler

Det er veldokumenteret, at blomsterbræmmer fremmer nyttedyr, mens der er færre resultater, der viser en effekt på skadedyr. Vi har derfor undersøgt æbleviklerangreb og nyttedyr i fem plantager med og fem plantager uden blomsterbræmmer mellem 2011 og 2013.

I 2011, før vores forsøg, blev alle blomsterbræmmer i undersøgelsen gensået/ forynget med en blomsterblanding med følgende arter med værdi for nyttedyr: Kornblomst og kamille, der er gode til rovtæger, boghvede, som er god til rigtig mange nyttedyr men skal gensås hvert år, samt kløver og stenkløver, der er gode for bier.

 

Færre angreb af æblevikler

Vores resultater viser, at flere æblevikleræg bliver ædt i træer langs blomsterbræmmen end i træer længere væk. Hen over sommeren stiger ægprædationen i plantagen, og den vedbliver at være højest ved blomsterbræmmen. I 2011 og -12 fandt vi, at kun omkring en tredjedel af de store larver bliver voksne, ca. en tredjedel dør af parasitering og den sidste tredjedel dør af andre årsager. Dødeligheden er højest nær blomsterbræmmer. Ret store forskelle mellem plantagerne – f.eks. mht. viklerproblemer, hegn og omgivende natur - er nok grunden til, at viklerangreb i plantager med og under blomsterbræmmer ikke er statistisk forskelligt i undersøgelsen. Andre undersøgelser tyder på, at effekten skal ses over en længere periode end et til tre år, da der sker en gradvis stigning i forekomst af nyttedyr over længere tid.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle