Luftrenser udvikles til at fjerne svinelugt

Fotokemisk luftrenser har vist sig at være effektiv mod ildelugtende spildevandsrensning.

Et hold atmosfærekemikere ved Københavns Universitet er i gang med at udvikle en luftrenser, der kan skifte lugten af gris ud med frisk og sund luft. Projektet støttes af højteknologifonden med 1,2 mio. kr.

Luftrenseren, der kaldes den fotokemiske luftrenser, er patenteret af Københavns Universitet, og den har allerede vist sig at være effektiv mod ildelugtende spildevandsrensning. Gyllelugt er dog en særlig udfordring.

Gas bliver til støv

Lugten fra stalden består af gasser, og lugtesansen er i stand til at afsløre ildelugt helt ned til enkelte gasmolekyler. I den fotokemiske luftrenser tvinges gasatomer til at samle sig i stadigt større molekyler i en proces, der sættes i gang af ozon og accelereres med ultraviolet lys. Processen transformerer gassen til støvpartikler, og støv er langt lettere at fjerne fra luften.

Luftrenseren er opfundet af professor Matthew S. Johnson, kemisk Institut, Københavns Universitet, og den er kommercielt tilgængelig fra virksomheden Infuser, som er partner i luftrenseprojektet. De to parter har tidligere hjulpet virksomheder, som var lukningstruede på grund af sundhedsfarlige gasudslip.

I udviklingen af luftrenseren til brug ved svinestalde arbejdes der blandt andet med at nedbringe energiforbruget, forklarer direktør Lars Nannerup, Infuser.

Luftrenseren bliver modulopbygget og vil kunne stå uden for stalden i forbindelse med et centralt luftudtag.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle