Resistent ukrudt skal væk

Massive problemer med resistent rajgræs har ført til, at Carsten Thesbjerg sprøjter vinterhveden to gange i dette efterår.

»Bekæmpelsen af ukrudt i vintersæd er ikke nødvendigvis afsluttet for i år. For med tidlig såning og tiltagende problemer med resistent græsukrudt, som for eksempel rajgræs og agerrævehale, kan det nemlig være en god løsning at køre med Topik eller det nye middel Adimax på nogle ejendomme,« siger Bente Andersen, selvstændig planteavlskonsulent.

Adimax indeholder både aktivstoffet i Boxer og i Topik, og ved at bruge midlet som en opfølgning på den sædvanlige ukrudtssprøjtning i efteråret får man dels mulighed for at køre med prosulfocarb to gange i løbet af efteråret, dels mulighed for at køre med en højere dosis af Topik i efteråret. Atlantis, Othello og Lexus kan også bruges i efteråret. Men det anbefales generelt ikke, da det øger risikoen for at ukrudtet udvikler resistens og giver begrænsninger i forhold til at foretage en opfølgende bekæmpelse af rajgræs i foråret.

Resistent rajgræs

En af de landmænd, som vil sprøjte vinterhveden to gange mod ukrudt i dette efterår er Carsten Thesbjerg, Hadsten. Sammen med Morten Simonsen har han en svineproduktion og 360 hektar med korn og raps. Efter mange års ensidig hvededyrkning på den stive jord har de fået problemer med resistent ital. rajgræs. Det gælder især på 90 hektar, hvor jorden indeholder 60-65 procent ler.

»Problemet med resistent ital. rajgræs er accelereret voldsomt på kort tid. Og selvom det startede på de 90 hektar med den meget stive jord, så har det nu også spredt sig til nogle af de øvrige marker,« fortæller Carsten Thesbjerg.

Alle sejl er sat til

Han har derfor sat alle sejl til i kampen mod det resistente rajgræs. Ud over grundig rengøring af maskinerne er han gået over til at dyrke kålbrokresistent raps hvert andet år på de værst ramte marker for at få en effektiv bekæmpelse med Kerb, som rajgræsset ikke er resistent over for. Derudover vil han i år sprøjte hveden med Topik og Adimax.

»Ukrudtsbekæmpelsen i efteråret sker efter tre forskellige strategier. På de marker, hvor der ikke er så meget ukrudt, har vi kørt med en grundbehandling bestående af Boxer DFF. På de marker, hvor der er lidt mere græsukrudt, supplerer vi grundbehandlingen med 0,2 liter Topik pr. hektar. Mens vi på markerne med resistent rajgræs supplerer grundbehandlingen med 0,2 liter Topik og 2,0 liter Adimax pr. hektar,« siger Carsten Thesbjerg.

Trods den intensive indsats i de værst ramte marker er han klar til at følge op med Broadway eller Hussar til foråret. For selvom der er tale om en betydelig udgift, er han meget fokuseret på at få bekæmpet det resistente ukrudt, inden det udvikler sig til engelske tilstande, hvor jorden til sidst ikke kan dyrkes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle