Hestene binder hele samfund sammen

Inden for en halv kilometer rundt om Jørn Borchs gård, Harndrup Møllegaard, på Nordfyn kan han så let som ingenting tælle sig frem til 50 heste. Med hans egne tyve er der altså en tæt belægning, som giver aktivitet, beskæftigelse og omsætning hos en lang række aktører i lokalområdet.

»Sådan er der mange steder rundt i landet, hvor hestene er omdrejningspunktet for, at unge mennesker har noget meningsfuldt at tage sig til. Jeg kender flere, der er blevet rettet op, fordi de havde stalden og hestene i stedet for at gå på gaden,« siger Jørn Borch, hesteavler og formand for Fyns Væddeløbsbane.

Det harmer ham derfor, at et flertal i Folketinget med et pennestrøg vil tage 90 millioner kroner fra væddeløbssporten over de næste fire år. Væddeløbsbanernes eksistensgrundlag bliver dermed skåret ned med en tredjedel, og banerne har allerede meldt ud, at travbanerne i Billund og Nykøbing F. lukker fra nytår. Senere kan lukning af banerne i Skive og Odense komme på tale.

»Politikerne tror nok, at væddeløbssporten kun er for rige mennesker. Men i virkeligheden er langt de fleste opdrættere ganske almindelige hr. og fru Danmark, som er fælles om en hobby - og skaber omsætning for landmænd og håndværkere mange steder,« siger Jørn Borch.

Han peger på, at alene hans 17 heste giver beslagsmeden en indtægt på omkring 17.000 kr. om året. Dertil kommer landmændene, der leverer hø og halm, de andre foderleverandører, inventarfirmaer, dyrlæger, forretninger med udstyr. På banerne er der trænere, kuske og staldpersonale og dem, der hjælper til på løbsdagene.

Jørn Borch mener, at nedskæringerne på midlerne til væddeløbssporten er kortsigtet.

»Det er en hel kultur, der er under angreb. Når banerne forsvinder, forsvinder grundlaget for, at avlerne kan komme til at starte deres heste. Så lukker mange af dem, fordi det bliver sværere at starte på banerne, der ligger længere væk. Der er hele familier og flere samfund, som er bundet sammen af, at de har hestene som samlingspunkt,« siger han.

70-årige Jørn Borch har haft heste hele sit liv og har både redet galopløb og været travkusk. Som traveravler har han avlet mange vindere. Stutteriet, Stutteri Line på Havndrup Møllegaard, er opkaldt efter hans butikskæde for dametøj.

Jørn Borch har været aktiv på den travpolitiske scene i flere år og fik sammen med sin erfagruppe for fire år siden overbevist skatteministeren om at indføre bedre skatteregler for væddeløbsheste i træning.

I sagen om nedskæringen i tips- og lottomidlerne til hestesporten er han aktiv med kontakt til lokale og landspolitikere.

»Det er simpelt hen så ærgerligt, at man vil lukke mulighederne for så mange mennesker ude på landet, fordi pengene skal gives antidoping i idrætten,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle