Her laver de verdens bedste minkfoder

Verdens bedste minkfoder er dansk og fremstilles af blandt andet hønsefødder, svinelunger, kyllingefjer og fisk som blåhvilling, brisling og fjæsing.

Når den ligger oven på buret, ligner den bare en kedelig klat. Men det er ikke en hvilken som helst klat.

Som en kendt dansk producent af læskedrikke ville udtrykke det, så er den ’Probably the best blob in the world’, eller på dansk: ’Måske verdens bedste klat’.

Den kedelige klat er minkfoder. Og den er en af forklaringerne på, at danske minkskind har gået deres sejrsgang over hele verden.

Kompliceret recept

Bag foderklatten ligger en nøje udregnet og kompliceret recept. En recept der året rundt tilpasses minkens skiftende behov for protein, fedt, kulhydrat, vitamin og aminosyre. Alt sammen med det ene formål at fremstille verdens bedste minkfoder.

»Danske minkavlere har et mål om at fremstille verdens bedste minkskind. Derfor er vores mål at producere verdens bedste minkfoder,« siger direktør Poul Pedersen Holstebro Minkfodercentral.

Gennem 16 år har han haft ansvaret for den andelsejede fodercentral, der med 203 medlemmer producerer og leverer foder til hver 7. danske minkavler. Og da medlemmerne med deres 2.750 tæver i gennemsnit ligger over landsgennemsnittet, så leverer fabrikken foder til hver 6. danske mink.

Sikker førsteplads

Der foreligger ikke nogen videnskabelige sammenligninger af dansk minkfoder med foder fra andre lande med stor minkproduktion. Men Danmark er et af de få lande, hvor der foregår organiseret forskning inden for mink, og Poul Pedersen er derfor sikker på, at dansk minkfoder indtager førstepladsen, når det gælder kvalitet.

»Vi ved nøjagtig, hvad en mink har behov for, og i Danmark har vi adgang til nogle af verdens bedste ingredienser, når vi skal fremstille foder. Blandt andet køber vi afskær fra fiskeindustrien og fra svine- og fjerkræslagterier og blander det med hele fisk, korn, vitaminer, aminosyrer og tørret protein,« forklarer han.

Dagligt ankommer over hundrede blå containere med blandt andet svinelever, svinelunger, fiskehoveder, kyllingehoveder og hønsefødder, der indgår i foderproduktionen og i højsæsonen nærmest forlader fabrikken samme dag, som de ankommer, mens de om vinteren, hvor der kun leveres foder til cirka 700.000 avlsmink, fryses ned og opbevares på lager ved -22 gr. C., til de skal bruges i højsæsonen.

En mink spiser 47 kg

Mens en mink for 15 år siden i gennemsnit spiste 33 kg foder på et år, så spiser den i dag 47 kg. Forskellen skyldes, at nutidens mink er langt større, før de bliver pelset.

»Vores produktion er derfor vokset støt og roligt gennem årene. Desuden har vi de sidste tre år fået 20 nye medlemmer, så når det er højsæson, og tæverne har fået hvalpe, kører vi hver eneste dag 750 ton foder ud til cirka fire mio. mink,« fortæller Poul Henrik Eliassen, der er fabrikkens produktionschef og står for at styre logistikken og de 12 chauffører, der kører foder ud.

Skal Poul Pedersen pege på en ledetråd for Holstebro Fodercentral, så er det, at kvalitet betyder alt … men at prisen ikke er uvæsentlig.

»Vi går aldrig på kompromis med kvaliteten. I højsæsonen, hvor vi leverer frisk foder til fire mio. mink hver dag, tør jeg næsten ikke tænke på, hvad der kan ske, hvis der er noget galt med foderet. Det skal bare være i orden,« lyder det fra Poul Pedersen.

12 andre fabrikker

Samtidig ved han, at han er i skarp konkurrence med 12 andre danske minkfoderfabrikker, der alle bejler til landets lige knap 1.500 minkavlere.

»Selv om minkavlerne selv ejer fodercentralen, så måler og vurderer de os hele tiden. Derfor bliver vores foder løbende analyseret og resultaterne offentliggjort, og prisen på det foder, vi producerer, er offentligt tilgængelig,« siger Poul Henrik Eliassen.

Desuden benchmarker fodercentralen løbende alle omkostninger med to andre fodercentralers omkostninger for at kunne skride ind, hvis de afviger fra de andre fodercentralers udgifter.

Kvælstof skal ned

En helt aktuel problemstilling er, at indholdet af kvælstof i foderet skal sænkes for at reducere indholdet af kvælstof i minkens gylle. Men sænkningen af kvælstofindholdet må ikke gå ud over foderets kvalitet.

»En måde at løse den opgave på er at komme mere fordøjeligt protein i foderet. Derfor kommer vi en større mængde hele fisk i foderet i stedet for fiskeafskær og andre mindre fordøjelige varer. I den hele fisk er proteinet mere fordøjeligt, og sammensætningen af aminosyrer er bedre,« fortæller Poul Pedersen.

Udfordringen består i at få fat i de hele fisk til en fornuftig pris. Derfor har Holstebro Minkfodercentral skudt godt 10 mio. kr. i en frysevirksomhed på Færøerne.

»Vi ejer halvdelen af frysevirksomheden, mens lokale fiskere ejer den anden halvdel. På den måde er vi tæt på fiskerne og har fået meget bedre muligheder for at få fat i de helt rigtige råvarer,« siger Poul Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle