Staldbyggeriet på vej op, spår Gråkjær

Gråkjær går sammen med Intellifarm om at udbyde mere inteligente staldanlæg

I løbet af et-to år vil der komme skub i staldbyggeriet igen, og Intellifarm vil blive en løsning, som vil komme i anvendelse på både kvæg- og svinebrug.

Det vurderer salgsdirektør Martin Rindom fra staldbyggefirmaet Gråkjær, der har indgået en aftale med AgriFarm om at sælge og opføre Intellifarm-stalde.

Gør konceptet brugbart

»Hvis der er 10 Intellifarm-stalde på vej om to-tre år, vil vi være godt tilfredse,« sagde Martin Rindom, da aftalen blev offentliggjort.

Det er et ambitiøst mål, idet der siden 2007, hvor konceptet blev født i MT Højgaard, kun er opført en enkelt Intellifarm-stald, som er i funktion. Det handler om en stald til 400 malkekøer, som blev opført i 2011 hos Spangsberg I/S ved Skjern, Desuden er en slagtesvinestald med 5.000 stipladser på vej på Sjælland efter det prisbelønnede koncept.

»Ejeren vil spare cirka 10 kroner pr. gris i el, fordi der næsten udelukkende bruges naturlig ventilation,« siger adm. direktør Hans Jørgen Pedersen, der tog konceptet med over i det nydannede firma, AgriFarm i 2013.

»AgriFarm mangler kapacitet til at sælge og opføre staldene alene, og derfor allierer vi os med Gråkjær, der har mange års erfaring, kompetencerne og kapaciteten til at få Intellifarm ud over rampen til landbruget,« tilføjer Hans Jørgen Pedersen.

Intellifarm er betegnet som fremtidens staldkoncept, primært på grund af staldens klimaanlæg, der reducerer udslip af ammoniak og lugt markant. Desuden er staldene bredere end traditionelle stalde, og indretningen bidrager til, at transportvejene i stalden er gjort kortere end sædvanligt.

Store projekter

Ifølge Martin Rindom har finanskrisen og bankernes ulyst til at låne penge til landbrug skabt et stort efterslæb på byggeri af især stalde til malkekøer og slagtesvin. Han mener, at Intellifarm har potentialet til større udbredelse på grund af de særlige egenskaber, hvad angår miljøvenlighed, dyrevelfærd og logistik.

»Vi ser en stærk tendens til, at der fra nu af bliver tale om store staldprojekter, og at de vil blive bygget i totalentreprise. Vi tror på, at byggeriet kommer op på normalt niveau i løbet af de næste to år,« siger Martin Rindom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle