Vinder er blevet en dygtigere landmand

Per Warming vandt Grovfodermatchen og førstepræmien på 10.000 kr - men gevinsten er især, at han er blevet en dygtigere landmand.

"Det der med at skrive sin målsætning ned og se om den holder - det er noget af det, der har givet en masse."

Per Warming, landmand fra Aars med 230 køer og vinder af Grovfodermatchen, er ikke bange for at indrømme, at han er blevet en dygtigere landmand de sidste to år.

"Hvis man sætter nogle mål og ser om man når dem, kan man lære af sine fejl," konstaterer Per Warming.

Der er skruet ned for majsen og op for græsset i den foderblanding, som han hver dag serverer for køerne. Og så er der blandet både kolbemajs og lucerne i blandingen.

God strategi

Alt sammen er det med til at sikre, at graden af selvforsyning er ekstreme 71 procent - og dermed også med til at hive sejren i grovfodermatchen i land.

"Vi har jord, der ikke egner sig voldsomt godt til vårbyg. Desuden har vi ikke mulighed for at opbevare større mængder af korn. Til gengæld har vi en køresilo, som egentlig er lidt træls til græs, fordi den er for lille. Den er vi begyndt at bruge til kolbemajs, og det har vi været glade for," siger Per Warming.

Han understreger, at strategien er god for dem - men ikke nødvendigvis for alle.

"Vi har blandt andet rigeligt med jord. Det betyder også, at vi næste år lægger endnu mere græs ud. Vi vender aldrig tilbage til strategien med mere majs i grovfoderet," understreger vinderen af Grovfodermatchen.

"Også fordi vi gerne vil være mere uafhængige af majs, som er følsomme for vejret."

Høj kvalitet af grovfoder

Med en ydelse på over 11.100 kg EKM har den høje selvforsyning ikke betydet, at Per Warming har givet afkald på mælk. Tvært imod måske.

"Hvis man bare har godt grovfoder, kan alle fodre køer. Og det er det, vi har satset på," forklarer han beskedent.

For kvægrådgiver Tonny Andersen har rådgivningen handlet om at hjælpe med at fintune en god bedrift.

"Per gør alt det rigtige, og så bliver resultatet godt," siger Tonny K. Andersen.

Det gælder helt ned i detaljen: I stedet for 0,1 FE hvedehalm i foderblandingen bliver der givet en halv FE lucerne.

Men det gælder også strategien i marken.

"Vi ved, at vi kan håndtere græs på gården. Derfor tror vi ikke på hestebønner og andre tilsvarende afgrøder. To FE græs mere i foderblandingen giver tilskud af protein. Mindre majs giver plads til kolbemajs," gør Tonny Andersen strategien op.

En sejr der forpligter

Team Warmings sejr i Grovfodermatchen er en sejr, der forpligter, understregede konsulent Peter Hvid Laursen, Videncenter for Landbrug, da han overrakte præmien.

"Team Warmings selvforsyning ligger over den målsætning, som Videncenter for Landbrug, Kvæg, har sat sig i en ny kampagne, der skal forbedre økonomien i kvægbruget. I Per Warmings tilfælde kan vi se på økonomien, at det virker," sagde Peter Hvid Laursen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle