Børn får lov til at fodre husdyr fra »de gamle dage«

Dansk Landbrugsmuseum giver børn mulighed for at komme helt tæt på, fodre og klappe museums-husdyr.

Dansk Landbrugsmuseum holder henover sommeren foderrunder. Her er der mulighed for at komme helt tæt på husdyrene i foldene omkring museet og være med til at give dem mad. Samtidig får publikum en snak med museets formidler, der har en trækvogn med fyldt af spændende ting og sager, der er med til at fortælle om de enkelte dyrs historie og det, vi bruger dem til.

Husdyr af gamle racer

Husdyrene på markerne omkring Dansk Landbrugsmuseum er gamle danske racer, som efterhånden er blevet udkonkurreret af nye racer, der giver os mere af alt det, vi har brug for.

Dyrene er derfor en slags levende museumsgenstande, som er med til at fortælle historien om landbruget, som det var engang.

Indtørret svineblære

Drengen slipper straks den oppustede svineblære, der bliver sendt rundt, da det bliver gættet, hvad det er, børnene brugte som ballon og bold i gamle dage.

Formidleren skynder sig at fortælle, at der altså ikke er rester af tis i den længere; den er skam vasket, pustet op og tørret. Og så er blæren straks interessant igen og alle skal røre ved den.

Får lov til at fodre dyrene

Turen går rundt til får, geder, svin, køer, høns og kaniner, hvor børnene kan få lov til at fodre dyrene, mens der bliver udvekslet viden om dem.

Et af højdepunkterne er fodring af klitfårene, hvor børnene selv giver dyrene hø og får lov til at klø dem på ryggen og mærke den tykke uld, som er godt fedtet på grund af lanolin – fårenes regnfrakke.

Det er også en stor oplevelse for børnene at komme med ind i hønsehuset og finde æg i rederne og se de store køer ase og mase, når deres foder hældes op i trugene lige foran næsen på publikum.

»Det er simpelthen så dejligt at se børnenes begejstring og interesse for dyrene,« fortæller museumsformidler Lene Birgitte Mirland.

»Både børnene og de voksne stiller mange gode spørgsmål og trækvognens mange ting pirrer nysgerrigheden, så der er altid masser at tale om undervejs på foderrunden.« fortsætter hun.

Dansk Landbrugsmuseum holder foderrunder alle hverdage kl. 11 indtil 8. august.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle