Forskere kortlægger hvedens genom

Resultatet af ny forskning kan blive en mere modstandsdygtig hvede.

Hveden, der er verdens mest udbredte afgrøde, har nu fået kortlagt en stor del af sit genom.

Det skriver Ingeniøren med henvisning til nyhedsbureauet Reuters.

Det er forskergruppen International Wheat Genome Sequencing Consortium, der har kortlagt genomet.

Resultatet skal gerne blive, at forskerne kan udvikle en brødhvede, der er mere modstandsdygtig over for eksempelvis insekter og tørke. Det skal give større udbytte.

Hvededyrkere, planteforskere og avlere har siden 2005 arbejdet på kortlægningen, og de foreløbige resultater - en gen-sekvention - er nu udgivet i tidsskriftet Science.

En tredjedel af verdens befolkning har hvede som basisføde.

Triticum Aestivum, som hvede også kaldes, har et omfattende genom. Det er cirka 40 gange så stort som ris og fem gange større end menneskets. Det er derfor, at forskningen har taget så lang tid.

Det fulde genom ventes kortlagt inden for tre år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle