Britisk plan: Køb britiske fødevarer

Også i Storbritannien vil regeringen købe egne fødevarer. Regeringen vil købe lokale fødevarer for 3,8 mia. kr. ekstra om året.

I Danmark ønsker fødevareminister Dan Jørgensen (S) at få flere danskere til at købe danske fødevarer. Det skal ske gennem klar skiltning, eksempelvis.

I Storbritannien har premierminister David Cameron netop meddelt, at regeringen vil bruge penge på, at det offentlige skal købe lokale varer.

Alt som kan købes lokalt, skal købes lokalt, er planen.

Det skal sikres gennem nye standarder for indkøb af fødevarer og drikkevarer i det offentlige, kaldet »The Plan for Public Procurement«.

Ifølge Farmers Guardian brugere den offentlige sektor i Storbritannien 1,2 milliarder pund om året på fødevarer. Det svarer til 11,3 milliarder kroner.

Halvdelen af dette beløb, cirka 5,9 milliarder kroner, bruges på udenlandske fødevarer.

Af dette beløb kunne to tredjedele - altså 3,8 milliarder kroner - blive indkøbt lokalt i stedet for.

»Vores langsigtede økonomiske plan handler om at støtte skaberne og de hårdtarbejdende - og ingen gør mere eller arbejder så hårdt i Storbritannien som vores landmænd,« sagde David Cameron ved et dyrskue i Wales.

»Ved at åbne op for disse kontrakter kan vi hjælpe dem med at skabe flere arbejdspladser, investere i deres virksomheder og sørge for folk i vores land har en sundere livsstil,« tilføjede han.På grund af EU-reglerne må Storbritannien ikke påbyde det offentlige kun at købe britiske fødevarer. De nye retningslinjer medfører dog, at britiske fødevarer nemmere lever op til reglerne, lader det til at regeringen mener.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle