Minkvirksomhed redder afrikaner fra udsendelse

Minkpapir A/S ansætter afrikansk superstuderende, der ellers risikerede at måtte forlade Danmark.

Den dygtige ingeniørstuderende Marius Youbi fra Cameroun kan nu få en fremtid i Danmark.

Fornylig vakte det opsigt i medierne, at han måtte droppe ud af drømmestudiet, fordi han ikke længere kunne betale studieafgiften. Virksomheden Minkpapir A/S, der producerer tilbehør til minkindustrien, går nu ind og sponserer ham, så han kan fortsætte studiet.

Samtidig skal han hjælpe virksomheden med at færdigudvikle verdens første førerløse fodermaskine til minkfarme.

Superstuderende betalte ved at gøre rent

I juni fortalte Marius Youbi til Herning Folkeblad, at han snart ville blive smidt ud af ingeniørstudiet på AU i Herning, fordi han ikke længere var i stand til at betale studieafgiften på 42.000 kroner per semester, fordi nu skulle hele beløbet betales på en gang.

Marius Youbi er 29 år og kom for tre år siden til Herning fra Cameroun. For to år begyndte han at læse til ingeniør på AU i Herning. En uddannelse som han selv betaler for, og han får hverken SU eller anden hjælp fra staten.

Hidtil har han finansieret studiet med diverse rengøringsjobs. På trods af dette har han fået topkarakterer, og senest fik han et 12-tal i programmering. Han har forvejen en bachelorgrad i matematik og taler fransk, engelsk og dansk.

Minkpapir A/S og AU i Herning har nu indgået en partnerskabsaftale, som betyder, at han kan fortsætte på ingeniørstudiet. Det sker i form af en aftale, hvor virksomheden betaler hans studieafgift på kr. 42.000 for det kommende semester. Til gengæld skal Marius arbejde for Minkpapir A/S i fritiden med studierelevant arbejde, og han har nu råd til at kvitte sine to rengøringsjob.

Minkpapir vil nemlig gerne gøre brug af hans evner inden for robotprogrammering. Her skal han være med til at færdigudvikle FIX-Robo, der er verdens første førerløse fodermaskine til minkfarme.

»Det kræver skarpe hjerner at udvikle en meget enkel og intuitiv betjening, som brugerne kan forstå. De egenskaber har Marius,« siger Johnny Larsen, udviklingsdirektør hos Minkpapir A/S.

Til inspiration for andre virksomheder

Henning Slavensky, lektor på Aarhus Universitet i Herning er meget begejstret for, at Minkpapir A/S har taget initiativ til partnerskabsaftalen. Han håber, at det kan være til inspiration for andre virksomheder.

»Det giver en dygtig studerende som Marius mulighed for omsætte teorien til praksis. Samtidig er en genial løsning, hvor han kan være med til at opbygge en ny kompetence i virksomheden. Det er netop den slags samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv, som politikerne efterspørger,« siger Henning Slavensky.

Verdens første førerløse minkfodermaskine

Den førerløse FIX-Robo fodermaskine til minkavlere forventes at komme på markedet i begyndelsen af 2015. Ifølge Rudi Pedersen, direktør i Minkpapir A/S, er potentialet er meget stort, og allerede i 2015 forventes en tocifret millionomsætning med FIX-Robo. I første omgang vurderer virksomheden, at det vil skabe 3-4 nye arbejdspladser hos Minkpapir i Borbjerg. Dertil kommer mere beskæftigelse hos en række underleverandører.

FIX-Robo blev introduceret på Landsskind udstillingen i Herning i begyndelsen af året, hvor den vakte meget stor interesse hos minkavlere, fordi den giver dem mulighed for øge produktiviteten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle