Amerikansk soja-produktion undervurderet

Flere analytikere havde spået ekstrem knap forsyning på soja, men lagerrapport viste andet. Læs markedsorienteringen fra DLG.

Mængdemæssigt ser høsten i Europa ud til at kunne indfri de store forventninger og lander, ifølge Strategi Grains seneste skøn, på niveau med sidste år.

Mio. ts

Interessen samler sig om kvaliteterne, specielt i Frankrig hvor de seneste ugers megen nedbør sammen med relativt høje temperaturer har beskadiget hvedekvaliteterne (lave faldtal). I området nord for Paris har store områder med lejesæd resultatet i dårligt udviklede kerner, hvilket har givet akut behov for lagermæssig separation af foderkvaliteterne. Dette satte i slutningen af sidste uge priserne under pres, primært i retning mod England og UK. Til gengæld har tillæggene for brødhvedekvaliteterne været stigende.

Balkan

Det har som bekendt været en meget våd forsommer i alle landene på Balkan, og høstvejret har også drillet. Dette betyder, at op imod 40% af hveden foreløbigt er nedklassificeret til foderhvede, og også her er de lokale priser for foderkvalitet under pres.

Rusland

Fokus ser ud til at flytte sig fra det geopolitiske til, at høsten går godt, og foldudbytterne viser sig bedre end forventet. Bygerne rammer i Rusland mere optimalt, idet vinterhvede stort set er i hus, mens vårhvederne fortsat kan nå at profitere af regnen.

US-majs og Canada

Gennemsnits temperaturerne i midtvesten i USA var fra 1.-17. juli 3-7 grader F under det normale, og udsigten for resten af juli lover 3-5 grader F under det normale, som samlet indikerer tæt på ideelle vækstbetingelser, der kan resultere i rekord høje foldudbytter i midt vesten i USA. Den ugentlige plantetilstand fra USDA viste mandag 76% af majs i de to bedste kategorier. På forskellige markvandinger i midt vesten i USA er der konstateret ekstraordinære lange kolber på majsplanterne – op til 35-40 kerner i hver række på kolben.

Der er udsigt til tiltrængt varmere temperaturer i de fleste af de canadiske hvedeområder. Selvom Canada i 2013/14 har præsteret rekordstor eksportaktivitet ud af Canada, så bliver overgangsbeholdningerne af hvede i Canada rekordstore. Derfor vil der næsten kunne fastholdes uændret kadence igennem høst 2014/2015.

---Soja---

USA

I juni måned var den mest prominente og overskyggende historie vedr. sojakomplekset en udsigt til en ekstrem knap overgangsbeholdning i USA, som var fremprovokeret af ”over-eksport” til Kina, som i perioden lå med meget store beholdninger. Forsyningen var så knap, at USA, som ellers er et storeksporterende land af sojaprodukter, måtte ty til at importere fra deres sydamerikanske konkurrenter. Importen blev dog aldrig så storstilet, som markedet havde forestillet sig, hvilket fik flere, denne analytiker inklusive, til at spå en ekstrem knap forsyning i USA frem mod ny høst. Imidlertid udgav det amerikanske landbrugsministerium en lagerrapport, der opgjorde USA’s beholdning pr. 1. juni – og denne indikerede at den amerikanske produktion for 2013/14 var undervurderet med knap 2 %, hvilket ”løsnede” balancen for amerikanerne og gjorde, at de store forventninger til 2014/15 høsten kunne overtage billedet og bane vej for en ned trend.

I øjeblikket vurderes 73 % af soja planterne til at være i god/udmærket tilstand. Det er den bedste plantetilstand USDA, på denne dato siden 1994. Samtidig er både blomstring og bælgesætning foran de seneste seks års gennemsnit. Alt i alt er der rigtig store forventninger til udbyttepotentialet på nuværende tidspunkt.

August er afgørende

Godt fra start er måske halvt i mål, men mange læsere vil måske nikke genkendende til, at udbyttepotentialer kan påvirkes markant i planternes kritiske vækst faser. August måned står for døren, og sojaplanterne er afhængige af god jordfugtighed i denne periode for at finde energi til blomstringen og, for sojaens tilfælde, bælgefyldningen. Vejret har hidtil udartet sig tæt på perfekt i majsbæltet, og jordfugtigheden er i øjeblikket rigtig fornuftig, men august skal stadig byde på betydelige mængder nedbør, før det forventede potentiale kan høstes i september. Risikoen for ”hot and dry” er stadig meget reel.

Derudover skal det nævnes, at de fysiske priser i USA har taget et sving op i sidste uge og denne uge. For de nære terminer skyldes det møller, som skal dække deres forbrug frem mod ny høst, og på de senere terminer stiger logistik omkostninger, da silo- og prammeejerne hurtigt får afsat deres kapacitet. Fragtomkostningerne for de store importskibe kan meget vel opleve optur i forbindelse med en stor global høst, der skal distribueres. I Argentina og Brasilien er landmændene af en række årsager tilbageholdne med salg, hvorfor de såkaldte præmie priser kan stige. Dollaren viser styrke over for andre valutaer, hvilket hæver vores priser i Danmark. Sidst, men absolut ikke mindst, forventes Kina igen at importere enorme mængder sojabønner fra USA, og hvis Sydamerika forholder sig passive på eksport siden, kan USA, selv med en rekordhøst, få svært ved at forsyne verden.

Alt i alt er det et tvetydigt billede for de kommende måneder, hvor vejret i august vil blive den helt store faktor, men også efterspørgselssiden kan give ”skvulp” som det ofte gør, når markedet udviser høj volatilitet som i øjeblikket.

---Raps---

Høsten i Ukraine, Rusland og Frankrig er i fuld gang. Frankrig har høstet omkring 40 %, mens der i Tyskland er høstet omkring 25 %, og det kan forventes at høstpresset meget snart sætter ind. Høstpresset forstås som overudbud af fysiske varer, som ikke kan absorberes. Der ses generelt en stor høst på niveau med sidste år, men udbytterne ser lidt lavere ud end forventet.

I Danmark er rapshøsten også i gang, og der er pt. høstet omkring 10 %. De første foreløbige indikationer i Danmark viser udbytter omkring 4 tons per hektar. Det er afgørende for præmierne på de fysiske markeder (Hamborg), hvornår høstpresset opstår, og hvor kraftigt det bliver, men pt. ses der ikke det store høstpres i Danmark, Nordtyskland, Polen og Baltikum.

Vejrudsigten i Europas rapsbælte ser perfekt ud med tørt og solrigt vejr.

Svage og stabile tendenser

Raps Matif er faldet, hvilket skyldes den fortsat negative stemning på soja- og palmeoliemarkederne samt den fortsatte forventning om en stor høst på oliefrø i verden generelt.

Efter en betydelig korrektion viser soja komplexet tegn på stabilisering på kort sigt. Kina har købt 2-3 mio. ton sojabønner inden for den sidste uge, og det forventes derfor, at de er afventende et stykke tid. Yderligere ses der i Argentina en lav salgsaktivitet hos landmændene. Derfor forventes det, at markedet har svagere/stabile tendenser.

»Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle