Økologer om offentlig plan: Underminerer lokale fødevarer

Økologisk Landsforening protesterer imod et stort fødevareudbud for landets kommuner. Den går stik imod regeringens planer, siger foreningen.

I disse dage arbejder Statens og Kommunernes Indkøbscentral, SKI, på et stort fødevareudbud for landets kommuner. Økologisk Landsforening mener, at en sådan aftale går stik imod målsætninger – og økonomiske investeringer – fra den nuværende og tidligere regering.

»Samarbejde om billigere indkøb til det offentlig giver ofte mening. Men fødevarer egner sig ikke til stort, standardiseret udbud, da den enkelte kommunes ønsker og behov er meget forskellige. Der er stor lyst til lokal indflydelse - ikke en ”one size fits all-model”. Der er flere værdimæssige spørgsmål, lokale forskelle og mere kultur i mad, end der er omkring f.eks. vejsalt eller printerpapir,« siger Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Modarbejder fødevareministeriets planer

Hun påpeger, at udbuddet modarbejder præcist det arbejde i offentlige køkkener, som mange kommuner brænder for, og som Fødevareministeriet i dag fremmer med midler til omlægning til mere velsmagende, sundere og mere klimavenlig kost med mere grønt og mindre kød, mindre spil, køb af varer i sæson og med 60 procent økologi. En omlægning, der har givet større faglighed, mere håndværk og stolthed hos medarbejdere i offentlige køkkener.

Ensidigt fokus på pris og store mængder

Det fremgår af et SKI-notat om forpligtende fødevareudbud, at der er tale om aftaler, der målrettet går efter standardisering med færre madvarer og færre leverandører at vælge imellem.

»Det undergraver de mange gode lokale initiativer, der vil sikre bedre og varieret mad til vores børn og ældre, fremme brugen af lokale, økologiske varer og friske varer i sæson. Aftalen rummer en overhængende fare for et ensidigt fokus på pris og store mængder, som presser kvalitet, variation og håndværk – og således motivation, og stolthed - ud af de offentlige køkkener,« siger Rikke Thorøe Grønning og vurderer, at udbuddet også vil reducere konkurrence i leverandørkæden, fordi meget få leverandører vil kunne være med.

Lokale producenter bekymrede

»Lokale producenter ser også med stor alvor på denne sag. Flere end 30 kommuner er allerede i gang med omlægning til bedre måltider og mere økologi, og jeg frygter at udbuddet vil udvande kommunernes handlemuligheder og vanskeliggøre lokale, økologiske løsninger,« siger Rikke Thorøe Grønning.

Fødevareministeriet har netop investeret 16 mio. kr. i etablering af ”Kloge Fødevareindkøb”, der kan bistå de enkelte kommuner i udformning af udbud, der skaber bedre plads til mere økologi og flere lokale fødevarer. Efterspørgslen på denne rådgivning fra Madkulturen er overvældende stor.

»Man er langt i udarbejdelsen af forskellige løsningsmodeller, og et stort SKI-udbud på fødevarer vil spænde ben for det igangværende arbejde for bedre, sundere og lokalt, økologisk mad,« understreger Rikke Thorøe Grønning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle