Dansk landbrug går en vigtig dag i møde

Fødevareministeriet offentliggør snart, hvordan landbrugsstøtten skal fordeles til de danske landmænd i fremtiden.

Hvor mange euro skal de danske landmænd have i landbrugsstøtte i fremtiden? Den beslutning skal regeringerne i de forskellige europæiske lande afgøre senest den 1. august.

De forskellige medlemslande kan flytte op til 15 procent af den direkte hektarstøtte over til de såkaldte landdistriktsmidler. Det er endnu uvist, hvor stor en andel den danske regering vil flytte. Men det er en politisk beslutning, der kan få store konsekvenser for de danske landmænd, pointerer formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild overfor Foodculture.dk.

»Danske landmænd arbejder i forvejen under strengere regler end mange af vores europæiske naboer. Hvis landmændene så også får mindre i hektarstøtte end vores konkurrenter, så bliver der skubbet yderligere til skævridningen og de dårligere konkurrencevilkår for de danske landmænd. Det kan få store økonomiske konsekvenser for dansk landbrug.«

Nationaliseret landbrugsstøtte

I december sidste år vedtog landbrugsministrene i EU en reform af landbrugspolitikken i unionen gældende for år 2014-2020. Her blev det blandt andet besluttet, at landbrugsstøtten skulle være mere fleksibel og det blev muligt for medlemslandene at overføre midler fra den direkte støtte til landdistriktsmidlerne og omvendt.

Landmænd gode til at tilpasse sig

Som det er nu, udgør landbrugsstøtten 40 procent af det samlede budget i EU. Blandt flere danske politikere er der en helt klar holdning om, landbrugsstøtten skal afvikles, hvilket også var et politisk emne under parlamentsvalget i foråret.

Selvom landbrugsstøtten fortsat er en stor økonomisk post i EU-budgettet, er den gennem de seneste 30 år blevet halveret.

Ifølge Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Institut for Fødevare - og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, viser historien at de danske landmænd har været gode til at tilpasse sig udviklingen. Og han mener ikke, at det vil få alvorlige konsekvenser for dansk landbrug, hvis landbrugsstøtten bliver helt afviklet i fremtiden. Så længe det sker på en hensigtsmæssig måde.

»Hvis afviklingen sker så hurtigt, at markederne ikke kan nå at tilpasse sig, så er det selvfølgelig et problem. Der er også en risiko for, at andre lande i EU vil begynde at indføre nationale støtteordninger i takt med at den fælles landbrugsstøtte reduceres. Det kan også medføre en konkurrencemæssig ulempe for dansk landbrug,« udtaler Henning Otte Hansen til Foodculture.dk.

Landbrug på lige vilkår

Og det er en bekymring, som formanden for Landbrug & Fødevarer deler.

»Vi har det jo fint med, at landbruget bliver mindre afhængigt af støtte. Men det skal ske på lige vilkår både på europæisk og globalt plan. Men det vi oplever lige nu er, at EU-landene i højere grad selv bestemmer, hvordan de fordeler landbrugsstøtten. Det er dybt beklageligt og problematisk,« mener Martin Merrild.

Foodculture.dk har forsøgt at få en kommentar fra Fødevareminister Dan Jørgensen. Men det har ikke været muligt, da ministeren i øjeblikket holder sommerferie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle