GMO-fejl ved haner: Dårlig sæd

Ændrede gener får hanerne til at blive fede. Den nedsatte frugtbarhed får priserne på kyllinger til at stige i USA. Indtjeningen stiger til gengæld.

Verdens største opdrætter af kyllinger, den amerikanske koncern Aviagen, har opdaget, at en vigtig linje af haner i deres avlsprogram har et genetisk problem, der reducerer deres frugtbarhed.

Det har fået priserne på kyllinger til at stige til rekordhøjde på et tidspunkt, hvor priserne på oksekød og svinekød allerede er rekordhøj, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hanerne af racen standard Ross er gennem Aviagens avlsprogram ophav til så meget som 25 procent af USAs opdræt af kyllinger til slagtning.

Aviagen har sammen med Sanderson, en af deres største kunder, systematisk udelukket andre mulige årsager til den faldende fertilitet, før de fastslog, at det skyldes et menneskeskabt genetisk problem.

Reduceret prognose

Det amerikanske landbrugsministerium reducerede sidste måned sin prognose for kyllingeproduktionen i USA for 2014 til en stigning på kun en enkelt procent, et godt stykke under det langsigtede årlige gennemsnit på en stigning på fire procent. I 2015 ventes produktionen at stige med 2,6 procent.

Den begrænsede vækst i produktionen sker samtidig med at den udenlandske efterspørgsel efter amerikanske kyllinger er på vej op.

Aviagen, der har tyske ejere, leverer avlsdyr – både høns og haner - til de store producenter, som derefter opformerer dem til at producere slagtekyllinger.

Problemet med dårlig frugtbarhed blev først identificeret sidste sommer efter en usædvanlig reduktion i andelen af klækkede æg. Omkring 17 procent af æg lagt af Aviagens høns parret med Ross-haner klækkede ikke, mens det typisk gælder omkring 15 procent af æggene.


Aviagen har erkendt, at en ændring i racens gener har fået hanerne til at æde mere, så de er blevet for fede, og det er åbenbart gået ud over deres sædkvalitet.

Problemet med frugtbarheden opstår på et tidspunkt, hvor der er mangel på avlsdyr. Det har fået priserne på kyllinger til at stige med op mod fem procent. De høje priser ville normalt få producenterne til at øge produktionen tilsvarende, men det har ikke været muligt.

Der er ifølge Reuters ingen tegn på, at den genetiske ændring truer menneskers sundhed, men til gengæld har de høje kyllingepriser fået aktiekurserne på Tyson og Sanderson til at stige med henholdsvis 17 og 38 procent i år. Begge selskabers indtjening er mere end fordoblet i andet kvartal.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle