Klar ved vandpumpen: Sådan undgår du høstbrand

Høst under tørre og varme forhold giver øget risiko for brand - men selv om høsten er travl lønner det sig at tage forholdsregler og at have godt slukningsudstyr til rådighed.

Grundlæggende er der to hovedkilder til, at der under høstarbejdet opstår brande i mejetærskere. Det fortæller energi- og teknikrådgiver Gunnar Schmidt fra Byggeri & Teknik I/S. Han gennemgår her en række gode råd i høsten.

De to hovedkilder til høstbrande er:

1) Ved høst under tørre og varme forhold opstår der en masse støv, som sammen med avner og emt er lette at få til at brænde. Uden regelmæssig rengøring af motorrum og kølesystem vil der på et tidspunkt opstå brand. Den bedste måde at sænke brandrisikoen på er at rengøre motorrummet en gang dagligt med trykluft, fx som afslutning på dagens høstarbejde.

2) Teknisk fejl, særligt hvor et leje eller en kilerem danner varme, så halm, avner og emter antændes. Daglig klargøring reducerer problemet, men der vil altid være en risiko.

Brand i marken under høstarbejdet

Ved passage af skærebordet vil dets slæbesko i nogle situationer køre relativt hårdt mod jordoverfladen, hvorved der opstår friktion imellem sten i overfladen og stålet i slæbeskoene.

Sten og stål som gnides mod hinanden kan under de rette forhold frembringe gnister – og pludselig er der brand i halmstrengen.

Hav eget slukningsudstyr til rådighed

Alle mejetærskere skal være udstyret med en mindre pulverslukker, som skal være placeret i nærheden af førerkabinen. En sådan 2- eller 6 kg’s pulverslukker batter ikke meget ved en mejetærskerbrand.

Chancerne for at slukke en mejetærskerbrand øges betydeligt, hvis mejetærskeren er udstyret med mindst en stor brandslukker med vand samt 1 stor pulverslukker. Vand er - i modsætning til pulver – ikke aggressiv ved el- og elektronikdele.

Det slukningsudstyr, som har størst værdi i praksis, er det, som er placeret i nærheden af adgangen til motorrummet, sådan at man hurtig kan få det i aktion, hvis der opstår brand.

Egen brandsprøjte

Selv om man har forsikret mod brand og i reglen får det økonomiske tab dækket, er der altid et merarbejde forbundet med en brand. Jo hurtigere en brand slukkes, jo mindre bliver skaden.

Særligt i tørre høstsæsoner – eksempelvis som juli 2014 – er det en god ide at have brandslukningsudstyr med ud i marken, hvor der høstes. Det kan være en udtjent marksprøjte, som bliver udstyret med en-to brandslanger og som monteres på en disponibel traktor, eller en palletank, som monteres med motorpumpe og 1-2 brandslanger.

Disponerer gården en pickup arbejdsbil, vil denne ofte være glimrende at bruge til transport af brandslukningsudstyret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle