Pløjefri landmænd har etableret 4.800 hektar frivillige efterafgrøder

Medlemmerne af Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark har i år købt 120 ton frø til efterafgrøder i deres egen butik. Det er en vækst på 33 procent over sidste år.

Medlemmerne af Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark har i år købt 130 ton frø til både frivillige og pligtige efterafgrøder gennem deres egen shopFRDK. Det skriver foreningen i en meddelelse.

- Vi har på opfordring fra vores medlemmer sørget for at have de frø og blandinger af frø, som bliver efterspurgt.

- Desuden har vi været skarpe på priserne gennem alle årene, selvom de øvrige firmaer nu har justeret deres priser til at være mere konkurrencedygtige, forklarer Jacob Winther Nymand, sekretær for FRDK.

Fordel for landmændene

Den øgede konkurrence har været en fordel for landmændene. De kan nemlig både vælge mellem mange forskellige slags frø og desuden købe dem til attraktive priser, påpeger Jacob Winther Nymand.

- Vores salg i år er steget med 33 procent i forhold til sidste år. Så vi må have ramt det, vores medlemmer ønsker at købe, konstaterer han.

Totalt blev der solgt tæt på 120 ton frø fra shopFRDK i år. Det er 30 ton flere end i 2013.

Meget frø til frivillige efterafgrøder

I alt købte 160 medlemmer ud af de godt 400 i FRDK frø i shopFRDK i år.

De købte cirka 30 ton frø til konventionelle efterafgrøder som olieræddike, gul sennep og cikorie.

- Resten var vores Terra Gold blandinger og alle mulige slags frø til hjemmeblanding, forklarer Jacob Winther Nymand.

Han har lavet en løselig beregning over det tilsåede areal med frivillige efterafgrøder.

- Hvis vi antager, at der sås cirka 25 kg frø pr. hektar til de frivillige efterafgrøder, bliver der etableret 4.800 hektar frivillige efterafgrøder hos de 160 medlemmer. I gennemsnit svarer det til 30 hektar pr. medlem.

- Det er fantastisk, mener han.

En sundere jord

Danske landmænd er pligtige til at etablere efterafgrøder. Men mange landmænd vælger også at udnytte de fordele, som frivillige efterafgrøder kan give.

- De kan nemlig både holde på næringsstoffer, give kvælstof til jorden og samtidig allerede på kort sigt medvirke til at give en bedre jordstruktur, forklarer Jacob Winther Nymand.

Ifølge FRDK viser tyske forsøg med Terra Gold blandingerne, at der opsamles 60-75 kg N pr. hektar til den efterfølgende afgrøde.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle