Sådan får du korn og halm med kvalitet til fyret

Slaggedannelse i fyret kan modvirkes ved at bjerge kerne og halm, som hver for sig har fået regn og er tørret igen.

Korn til fyring er ikke bare korn. Det samme gælder for halm, hvorom erfaringen er at den halm, som er god til fodring af kvæg, også er god til fyring.

Har du muligheden for selv at vælge kvaliteten, har energi- og teknikrådgiver Gunnar Schmidt, Byggeri & Teknik I/S opstillet en række råd.

Overforsyning med kalium

Årets dyrkningssæson med en lang tørvejrsperiode op til høsten kan – måske – udløse drillerier ved fyring med det korn og den halm, som allerede er kommet i hus.

Erfaringer fra tidligere viser at både kerner og halm fra marker, hvor afgrøden har været overforsynet med næringsstoffer, har haft luksusoptagelse af kalium. Ved fyring med korn og med halm, som har højt indhold af kalium, dannes der mere aske på grund af det høje kaliumindhold. Samtidig falder askens smeltepunkt, sådan at den aske som opstår ved forbrænding nu smelter sammen til hårde kager (slagger), i stedet for at ligge som askekorn eller pulver i forbrændingskammeret.

Dette udløser problemer både med forbrændingen, hvor kedeleffekten reduceres og problemer med at fjerne slaggerne fra forbrændingsstedet.

Luksusoptagelse forekommer oftest på gode lerjorder samt på humusjord. Kalium (i form af kaliumchlorid) sidder overvejende udvendig på både kerneskal og på halm. Ved regn imens den modne afgrøde står på marken eller mens halmen ligger på skår bliver en del af det overskydende kalium vasket bort.

Få korn og halm af god kvalitet til fyring

Problemerne med dårlig forbrænding og med slaggedannelse modvirkes ved at bjerge kerne og halm til fyring, som hver for sig har fået regn på marken og er blevet tørre igen.

En anden mulighed er at bjerge fyringsmaterialet fra sandede jorder, idet der sjældent er problemer med luksusoptagelse af kalium i afgrøderne på sådanne jordtyper.

Uanset dyrkningssted er det vigtig at såvel korn som halm til fyring er tørt. Ellers er det sikkert at der opstår problemer med fyringen.

Når kornet danner slagger

Har man fået korn i hus, som danner slagger ved fyring, kan problemerne mindskes ved at tilsætte lidt foderkalk eller hydratkalk til kornet.

Kalken vil ganske vist øge askemængden, men samtidig øger den også askens smeltepunkt, hvorved problemet med slaggedannelse minimeres.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle