Eksperter: Det står i vejen for lavere moms på grønt

Danskerne vil gerne have lavere moms på grønne og sunde fødevarer, men der er forhindringer, siger eksperter.

Selvom det nok ville få nogle danskere til at smide ekstra gulerødder og tomater i indkøbskurven, hvis politikerne hjalp sundheden på vej med lavere moms på sunde fødevarer, så er momsdifferentiering ikke uden problemer. Det påpeger to eksperter.

Ifølge Sinne Smed, lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, er et af problemerne, at det faktisk kan være vanskeligt at slå fast, hvilke fødevarer der egentlig er sunde.

»Problemet er, hvordan man skal definere en sund fødevare. Hvis man tager en vare, der indeholder meget fiber, men samtidig også meget sukker, skal den så defineres som sund eller usund,« siger hun.

Videnskabeligt kompliceret

Det er direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk enig i.

»Problemet er, at når vi snakker om sundhed i forbindelse med for eksempel fedt og mættet fedt, så er det videnskabeligt mere kompliceret, end vi har troet,« siger han.

»Der er ingen tvivl om, at en stor del af befolkningen ville have godt af at spise mere frugt og grønt. Men det er ikke sikkert, at differentieret moms er den rigtige vej at gå,« tilføjer Morten Grønbæk.

En undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af De Samvirkende Købmænd (DSK) viser ellers, at danskerne tilsyneladende er ret lune på tanken om differentieret moms på fødevarer.

Fire ud af fem vil have lavere moms på frisk frugt og grønt og andre nøglehulsmærkede fødevarer. Men både røde og blå politikere skyder ifølge Politiken idéen ned.

Kun Enhedslisten er positiv stemt over for at gøre sunde fødevarer billigere, mens De Konservative er klar til at undersøge området nærmere.

Økonomisk skævvridning af fødevarebranchen

Ifølge Sinne Smed kan en ændring af momssystemet skabe økonomisk skævvridning indenfor fødevarebranchen.

»Hvis man for eksempel lægger moms på kød, men sænker moms på frugt og grønt, så vil man favorisere frugt- og grøntavlerne frem for kødproducenterne,« siger Sinne Smed.

Der er heller ingen sikkerhed for, at forbrugerne kun øger forbruget af de varer, der måtte blive billigere ved en momsomlægning.

Ifølge Sinne Smed er der risiko for, at forbrugerne, som oplever at have større købekraft på grund af den sænkede moms på for eksempel frugt og grønt, bruger overskuddet på at fylde flere usunde varer i indkøbsvognen.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle