Forening: Ny landbrugslov presser jordpriser op

Foreningen Fri Bønder foreslår, at staten opretter et jordfordelingskontor, hvor alle har lige adgang til jorden.

Der er kritik til regeringens udkast til en ny landbrugslov fra landsforeningen Frie Bønder – Levende Land, som er kritisk over for de større landbrug.

Loven er udemokratisk og vil bidrage til afviklingen af livet i landdistrikterne, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard, Dybvad, i en pressemeddelelse.

Som et led i Vækst-planen og for at skaffe kapital til de store bedrifters udvidelser, agter regeringen at gøre det nemmere for kapitalfonde og aktieselskaber at erhverve landbrugsjord og bedrifter.

»Men det vil ikke gavne de mindre landbrug, som ellers har stigende succes med blandt andet lokal afsætning og nicheproduktioner,« siger Hans Jørgen Nygaard.

»Tværtimod. Der er jo kun den samme jord at kæmpe om, og jordpriserne vil blive presset op i et endnu højere leje end vi så før finanskrisen.«

Flere spøgelsesbyer

Der flere ulemper, mener han.

Før det første vil landbruget blive holdt i jerngreb af investorerne, og både dyr, marker og mennesker vil blive presset for at skabe maksimalt udbytte til aktionærerne, og det uden at skele til hverken vind, vejr, sygdom i besætningen eller andet, siger formanden.

For det andet vil der ikke skabes flere arbejdspladser i landdistrikterne, lyder foreningens vurdering. Større landbrug betyder færre mennesker på landet, og endnu flere mennesker tvinges til at søge mod byerne. Der bliver dermed flere spøgelseslandsbyer i Danmark, siger Nygaard.

Skal der skabes arbejdspladser, skal der være en bred vifte af driftsgrene, og dermed flere landbrug i stedet for færre, lyder argumentet.

Kritik af månegris-projektet

For meget investering i eksempelvis svineproduktion øger risikoen, mener Hans Jørgen Nygaard.

»Der har ikke været nogen risikospredning fra hverken banker eller kreditforeningers side,« siger Frie Bønders formand.

»Regeringen lægger op til at fortsætte de risikobetonede investeringer ved udvidelse af svineproduktionen bla. ved at bruge 130 mio. kr. på Finansloven til det såkaldte Månegris-projekt. De penge burde regeringen hellere bruge på iværksætteri indenfor landbruget, men vel og mærke med det klare formål at skabe liv og velfærd for de mange på landet, og ikke som med denne lovændring at lægge op til – afvikling,« siger formanden.

Jordfordelingskontor?

Frie Bønder forlanger en demokratisk landbrugslov, der har som hovedsigte at skabe mere liv i landdistrikterne.

For at sikre, at landbrugsjorden fordeles på en fair og demokratisk måde, foreslår foreningen, at staten opretter et jordfordelingskontor. Der skal være lige adkomst til lige jord for alle, slutter formanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle