Godt nyt for badende: Gylle var primært ensilagesaft

Det er uvist, hvordan udslip fra landbrug ved Sønderborg kunne opstå.

Den forurening af vandet ved Vemmingbund, som mandag fik Sønderborg Kommune til at udstede badeforbud på en del af den populære strand, viser sig at være mindre slem, end man kunne frygte. Til gengæld kan alger blive et problem.

Forureningen skyldtes udløb af gylle fra et landbrug, men undersøgelser tirsdag morgen har vist, at størstedelen af udløbet bestod af ensilagesaft og kun en mindre del af husdyrgødning.

»Det er gode nyheder for badende, da ensilagesaft mest består af næringsstoffer og kun i mindre grad af bakterier,« siger Marianne Tychsen fra kommunens naturafdeling.

Forureningskilden er lokaliseret, og udløbet er stoppet. Kommunen følger situationen og tager løbende prøver af vandet. Så snart prøverne viser et tilfredsstillende resultat, åbnes hele badestranden igen.

Alger kan vokse

Selv om vandet ved Vemmingbund formentlig kan erklæres bakteriefrit inden for få dage, kan der dog opstå et andet problem.

Der sker i øjeblikket en udviklingen af blågrønne alger mange steder langs de danske kyster, og med ensilagesaften fra forureningen i Vemmingbund har algerne fået et skud gødning, som kan give dem en opblomstring.

»Det holder vi naturligvis også øje med,« siger Marianne Tychsen, som gør opmærksom på, at algesituationen til enhver tid kan følges på blandt andet vejrhjemmesiden DMI.dk

Uvist hvordan det opstod

Marianne Tychsen kan ikke over for Landbrugsavisen.dk oplyse, hvordan udslippet har kunnet opstå.

Hun oplyser, at det endnu ikke er afgjort, om den pågældende landmand skal politianmeldes for at have overtrådt lovgivningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle