Roundup-aktivstof anklages for at give nyresygdom

Forskere fra Sri Lanka mener, at glyphosat står bag tusindvis af tilfælde af en nyresygdom i varmt klima.

Verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, som også bruges i roundup, står bag tusindvis af dødsensfarlige sygdomsforløb.

Det mener forskere fra Sri Lanka, som har publiceret en videnskabelig artikel om emnet i det mindre videnskabelige tidsskrift International Journal of Environmental Research and Public Health.

Det skriver Ingeniøren.

Aktivstoffet glyphosat regnes generelt for at være mindre skadeligt end øvrige pesticider.

Men forskerne siger, at glyphosat og nedbrydningsproduktet Ampa er skadeligt, fordi det binder sig til tungmetaller som arsen, cadmium, mangan og kobolt. De nedbryder nyren.

I Sri Lanka er 400.000 ramt af en mystisk nyresygdom kaldet Chronic Kidney Disease of Unknown Etiology (CKDu). Der er 20.000 dødsfald på grund af sygdommen. De mange tilfælde kan måske hænge sammen med, at grundvandet i de egne indeholder flere tungmetaller end andre områder, mener forskerne.

I Danmark er erfaringerne, at glyphosat bliver bundet stærkt til jorden. Det kan skyldes en anden måde at bruge midlet på.

Jette Rank, lektor emeritus i miljøteknologi ved RUC, siger dog, at glyphosat ikke fanges i prøverne, når det bindes til metaller eller kalk. Derfor er det usikkert, om disse bindinger havner i grundvandet, siger hun.

Hun kalder artiklen interessant, men påpeger, at artiklen ikke er et bevis for, at glyphosat er skyld i nyresygdommen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle