Hvidtfeldt: Samme bøvl med 9 meter randzone

Landmændene har samme ulejlighed og usikkerhed om, hvor randzonerne skal være, selv om de bliver en meter smallere.

»Det er noget makværk, og der er ikke fagligt belæg for randzonerne.«

Så kontant lyder kritikken fra Landbrug & Fødevarers viceformand Lars Hvidtfeldt i forbindelse med, at randzonerne nu kun behøver at være ni meter brede. For selv om ni meter selvfølgelig er lidt bedre end ti meter, så letter det ikke landmanden ret meget.

Der er stadig samme bøvl og usikkerhed over, hvor de skal være, fordi kortene ikke er præcise. Samtidig mangler man at få vedtaget både første og anden generation af vandplanerne, og det kan påvirke bredden på randzonerne.

Hvorfor ikke fem meter?

»Jeg synes, det understreger, at der ikke er noget fagligt belæg for at lave randzoner. Man laver en politisk aftale og skærer en meter af. Det kunne lige så godt være fem meter. Man ønsker simpelthen fra politisk side at genere landmændene med de her randzoner,« siger han.

Ifølge regeringen vil randzonerne reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet. Lars Hvidtfeldt peger derimod på, at en ny tysk undersøgelse viser, at der ingen effekt er på drænede jorder. Derfor mener han, det er hul i hovedet med generelle randzoner.

L&F er dog stadig tilhængere af frivillige, målrettede randzoner de få steder, hvor de har en effekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle