L&F skuffet over gødningsregler: Overforsigtighed skader investeringslyst

Statens overforsigtighed tegner ikke godt for den målrettede regulering i de kommende år, mener Torben Hansen.

»Det er da positivt, at der er åbnet en lille smule.«

Sådan lyder det fra Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion, om muligheden for at erstatte efterafgrøder med vinterhvede sået senest 7. september.

Men indeni er han dybt skuffet over at »omregningskursen« er så dårlig. For der skal fem hektar tidlig sået hvede til at erstatte en hektar efterafgrøder.

»De tager ikke højde for det faglige, men går efter et ekstremt forsigtighedsprincip. Vores forsøg viser, at vekslekursen burde være en til to og ikke en til fem,« siger han.

Skader investeringer

Det undrer ham dybt, for L&F har i flere år været i dialog med NaturErhvervstyrelsen om tidlig såning af vintersæd som alternativ til efterafgrøder, og effekten er fagligt velbelyst.

»Det er meget beklageligt, at de ikke har åbnet mere for posen. Hvem vil kaste sig ud i at prøve for eksempel minivådområder og andre virkemidler, når vi skal i gang med målrettet regulering, når de ikke regner med den fulde effekt. Jeg er bange for, at ikke mange tør investere,« siger han.

Glemmer andre virkemidler

Torben Hansen er også skuffet over den nye regel om tidlig såning kun gælder vinterhvede.

»Andre arter er fuldt så gode,« siger han og hentyder til Landsforsøg, der viser effekten af rug og triticale.

Han havde også ventet at man kunne bruge halmnedmuldning som alternativ til efterafgrøder, fordi forsøg viser, at det også har en veldokumenteret effekt på kvælstofudledningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle