Staten snupper 175 kr. pr. hektar til grønne tiltag

Regeringen flytter gradvist mere - fra fem til syv procent - fra den direkte støtte over i landdistriktsprogrammet.

I 2016 vil en landmand miste 175 kr. pr. hektar, fordi Folketinget har besluttet at flytte penge fra den direkte hektarstøtte over i landdistriktsprogrammet, den såkaldte modulation.

Modulationen vil være på fem procent i 2017, seks procent og i 2018-2020 syv procent.

Det svarer til at landmændene går glip af 430 mio. kr. af den direkte støtte årligt ifølge tal fra Fødevareministeret. Med cirka 2,5 mio hektar landbrugsjord i Danmark giver det et tab for landmanden i den direkte støtte på 175 kr. pr. hektar.

For den gennemsnitlige landmand vil der det første år være tale 14.000 kr. mindre i direkte hektarstøtte ifølge Fødevareministeriets beregninger, og de følgende år vil beløbet stige.

Vil tilgodese det grønne

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) flytter regeringen pengene for at tilgodese natur, miljø og en grøn udvikling.

»Regeringen har høje ambitioner for miljø, økologi, natur og dyrevelfærd, men skal landbruget udvikles i en mere bæredygtig retning, skal det samtidig foregå i et tempo, hvor landmændene kan være med. Det handler om at finde en balance, hvor vi skubber på – uden at vælte erhvervet,« siger fødevareminister Dan Jørgensen.

EU tillader, at man flytter helt op til 15 procent, og Danmark har med den nye beslutning lagt sig på cirka halvdelen.

Svært at undvære pengene

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer er ikke begejstret, eftersom det er store beløb i forhold til landmændenes nettoindkomst.

»Det er rigtig mange penge, som vi får svært ved at undvære, og det er mere, end der bliver taget fra vores nærmeste konkurrenter i Tyskland, Holland og Frankrig,« siger han.

Han glæder sig dog over, at der er blevet lyttet til Landbrug & Fødevarer, der har advaret mod at flytte for meget.

»Det kunne være gået meget værre,« siger han.

Skal bruges rigtigt

Pengene der bliver taget fra den direkte støtte, kommer stadig landbruget til godt. De flytter nemlig over i landdistriktspuljen, og nu gælder det ifølge Martin Merrild om, at de bliver brugt rigtigt.

»Det handler om, at de penge, de tager fra os, bliver udnyttet bedst muligt. De skal bruges målrettet til nye tiltag, der kan gavne produktivitet og konkurrenceevne og ikke alle mulige fantasifulde projekter, der ikke kan omdannes til forretning,« siger han.

Landbrug & Fødevarer har været modstandere af at flytte penge fra den direkte støtte, fordi de kun gør det i mindre grad i andre medlemslande. Det er et skridt væk fra en fælles landbrugspolitik med ens regler og lige konkurrencevilkår.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle