NaturErhverv: Tidlig såning skal give mer-effekt

Vild uenighed om effekt af tidlig såning som alternativ til efterafgrøder.

Eksperterne skændes, så det brager, om kvælstofeffekten af at så vintersæden tidligt. Ifølge gødningsbekendtgørelsen, som er offentliggjort i dag, kan man erstatte en hektar efterafgrøder med fem hektar hvede sået senest 7. september.

Landbrug & Fødevarer (L&F) mener, at omregningsfaktoren snarere skulle være to hektar hvede til en hektar efterafgrøde. Det viser deres Videncentret for Landbrugs (VFL) forsøg og analyser.

Gør som universitetet siger

Ifølge enhedschef i NaturErhvervstyrelsen Pernille Balslev-Erichsen er Aarhus Universitet uenig i, at omregningsfaktoren 1:2 passer.

»Til os siger Aarhus Universitet, at der skal fire hektar tidlig sået hvede til at erstatte en hektar efterafgrøder, og så har de endda nogle forbehold. Vi tager også højde for, at der allerede er nogle, der sår tidligt i dag, og miljøet skal jo have en mereffekt ud af det,« siger hun.

Universitetet regner forkert

Leif Knudsen, chefkonsulent hos VFL, er uenig i Aarhus Universitets beregninger.

»De er langt fra fyldestgørende. De forudsætter, at landmanden, når han har sået, lægger sig på sofaen og venter med at så resten til det tidspunkt, han ellers ville have gjort. Men sådan er det jo ikke. Det vil fremrykke hele såningen af vintersæd. Derfor passer vores tal, der siger at to hektar vintersæd kan erstatte en hektar efterafgrøde,« siger han.

Leif Knudsen peger også på, at Aarhus Universitet sammenligner tidlig såning af hvede med efterafgrøder før vårbyg, hvor i hvert fald en del af arealet burde være efterafgrøder før vintersæd, hvis det skal passe med virkeligheden.

Mangler data

L&F har også peget på, at nedmuldning af halm kunne være et alternativ til efterafgrøder.

Ifølge Pernille Balslev-Erichsen har NaturErhvervstyrelsen ikke medtaget det i bekendtgørelsen, fordi der mangler data. Det samme gælder andre arter af vintersæd. L&F mener også at tidlig sået vinterrug og triticale burde tælle som virkemiddel, men NaturErhvervstyrelsen mangler angiveligt dokumentation, selv om der har været talt om det i årevis.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle