Randzonebredden bliver reduceret til ni meter

Fra d. 1. august bliver randzonerne smallere, så der i alt er 25.000 hektar radzoner i landet.

Når den nye randzonelov træder i kraft i morgen 1. august, bliver det ikke længere med et krav om 10 meter brede randzoner om vandløb og søer, men i stedet ni meter.

Det skriver NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den nye randzonelov, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget tidligere på året, træder i kraft i morgen 1. august. For at ramme de cirka 25.000 hektar, som blev aftalt i foråret, skal randzoner fremover kun være ni meter brede.

Det betyder, at landmændene kan dyrke en ekstra meter tættere på deres vandløb og søer med randzoner, når kalenderen viser august, og det nye dyrkningsår starter. NaturErhvervstyrelsen har henover sommeren arbejdet på at få overblik over det samlede areal, så en eventuel ændring i bredden kunne træde i kraft inden dyrkningsårets start.

Spørgsmål om kompensation

For randzoner, hvor der gælder et krav om randzoner efter randzoneloven hele kalenderåret 2014, vil der blive udbetalt kompensation for hele året.

NaturErhvervstyrelsen afdækker i øjeblikket, om reduktionen af randzonebredden kommer til at påvirke støttebeløbene under kompensationsordningen i resten af 2014. Styrelsen vil give en melding hurtigst muligt, skriver de.

Den nye lov

Den nye lov gælder fra 1. august i år, og gør, at der fremover udelukkende skal være randzoner ved vandløb og søer, der i forvejen er omfattet af anden lovgivning.

Fra 1. august 2014 skal der udelukkende være randzoner om vandløb og søer, som enten er:

*klassificeret som offentlige efter § 9 i lov om vandløb, eller

*beskyttet efter § 3 i lov om naturbeskyttelse, eller

*omfattet af kravet om 2-meter bræmmer i § 69, stk.1, i lov om vandløb, eller

*som der er fastsat miljømål for i de statslige vandplaner vedtaget i medfør af miljømålsloven (1. generations vandplaner), eller i bekendtgørelser om miljømål udstedt i medfør af lov om vandplanlægning (2. generations vandområdeplaner).

*Det er disse fire kriterier, som afgør, hvor der skal være randzoner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle