Landboformand: Ussel handling at begå hærværk for blive hørt

Dyreaktivister anrettede voldsomme skader og lukkede tusinder af høns, kyllinger og grise ud hos Bent Jensen i Ølgod. Nu må det her stoppes, siger landboformand.

Natten til fredag blev endnu en landmand udsat for dyreaktivister. Denne gang blev 7.000 høns, 2.000 kyllinger lukket ud af burene, og i en svinestald blev søer med og uden smågrise lukket ud mellem hinanden. Da der samtidig var efterladt en åben port, og døre og vinduer flere steder er ødelagt, måtte en stor del af dyrene i dag indfanges i det fri.

Hærværket er gået ud over Bent Jensen i Hejbøl ved Ølgod, som producerer æg og desuden har en svineproduktion. Oplevelsen har rystet ham, og han kæmper nu med at få overblik over ødelæggelserne.

For at gøre ondt værre, blev hans søn på 19 år rendt over ende af en so, da han i morges hjalp til med indfangningen, og sønnen ligger nu på Esbjerg Sygehus med en knæskade.

Enorme skader

»Jeg aner ikke, hvad det her kommer til at betyde for os. Burene i staldene er ikke bare lukket op, lågerne er også ødelagt. Der er lavet hærværk på andet inventar og bygninger. Reproduktionsmæssigt kan jeg slet ikke overskue, hvad konsekvenserne i svineproduktionen bliver,« lyder det modløst fra Bent Jensen.

Oven i skaderne går han nu også med frygten for, at der er blevet slæbt salmonella ind i staldene. Episoden efterlader også en stor vrede. Og en mægtig bekymring. Aktivisterne havde også forsøgt at tænde ild ved nogle skurvogne på ejendommen, og de står nu sodsværtede og vidner om de onde hensigter.

Ussel fremfærd

Claus Christensen, der er formand for Sydvestjysk Landboforening, kalder aktivisternes fremfærd ussel.

»Det er en meningsløs, ond og ussel måde at opføre sig på. De folk, der står bag, er simpelthen nogle krystere,« siger han.

Alle bliver utrygge

»Den her bølleadfærd må stoppes hurtigst muligt, inden der bliver slået til mod flere landmænd. Og inden flere dyr lukkes ud til noget, der nærmere er den visse død end den frihed, aktivisterne angiveligt prøver at give dyrene. De her folk har slet ikke respekt for demokratiet.«

Claus Christensen er forbitret over, at aktivisterne agerer skjult og om natten:

»Hvis vi i landbruget mener, at noget skal laves om, så går vi i dialog med vores modpart, og vi snakker med politikerne, så de kender vores holdninger. Det er helt uacceptabelt, at disse dyreaktivister bare kaster sig over tilfældige landbrug og skaber utryghed i et helt erhverv.«

Hidtil har mange minkavlere oplevet, at aktivister har lukket deres dyr ud.

Senest er det sket to gange i juli måned andre steder i området nær Ølgod. Men nu kan ingen husdyrproducenter længere føle sig sikker, konstaterer Jysk Landbrugsrådgivning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle