Hestebønner stiger i popularitet

Hestebønner bliver det nye sort i følge DR Østjylland.

Hestebønner bliver stort inden for økologisk landbrug.

Det vurderer Videncentret for Landbrug i Aarhus, som har et projekt i gang for at skaffe mere dansk foder til husdyrene fortæller DR Østjylland.

Hestebønnerne kan erstatte den soja, som de økologiske landmænd i øjeblikket er nødt til at købe i udlandet, viser erfaringerne. Og den udenlandske soja kan være problematisk på grund af frygten for gensplejsning.

»Der er en skræk for, at der er gmo-soya blandet i den ellers gmo-fri soya, man importerer,« siger projektets leder, Margrethe Askegaard til DR Østjylland.

Endnu er hestebønnerne ikke nogen strålende forretning for landmændene, men det kommer, spår Margrethe Askegaard, for der er stor efterspørgsel på verdensmarkedet blandt andet fra Kina.

Hestebønner er tilmed en gevinst for miljøet, fordi de kan klare sig uden kvælstofgødning - de henter det bare ud af luften.

I løbet af de seneste tre år er arealet med hestebønner mere end tredoblet, og det er kun begyndelsen, mener projektlederen.

»Køerne kan langt hen ad vejen klare sig alene med hestebønner. Og hvis hestebønnerne skal dække køernes behov for protein, skal det økologiske areal femdobles,« siger Margrethe Askegaard til DR Østjylland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle