VFL-chef: Banker forhindrer omlægning til fastrentelån

Kreditomkostningerne ved fast forrentede lån skal ned, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, så de afspejler risikoen.

Finansrådet - bankernes paraplyorganisation - ønsker fokus på, at mange landbrugsbedrifter er følsomme over for rentestigninger. I dag er 90 procent af erhvervets lån lagt i variable renter, og det tal skal ned, mener organisationen.

Det afviser Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Han ser de høje kreditomkostninger som en hindring for, at landmænd skulle gå over til fastrentelån.

»Som det er nu, bliver virksomhederne straffet med højere bidragssatser og rentemarginaler, hvis de omlægger fra lån med variabel rente til fastrentelån, fordi indtjeningen forringes. Så virksomheden får både en renteforhøjelse og en stigning i kreditomkostningerne. I virkeligheden burde den finansielle sektor belønne virksomheden for at nedbringe risikoen, så virksomhedens øgede renteudgifter delvist kompenseres af lavere kreditomkostninger. Det kunne i langt højere grad motivere landmændene til at nedbringe risikoen til gavn for både landbruget og den finansielle sektor,« siger Klaus Kaiser i en kommentar til Finansrådets udmelding.

To procent forskel på fast og variabelt

Selv med det nye 30-årige superlån på med 2,5 procent kuponrente, er der stadig ca. 2 procent i renteforskel mellem fast og variabel rente.

For en gennemsnitlig landbrugsvirksomhed betyder det en forskel på bundlinjen på op mod 400.000 kr. Videncentret for Landbrugs seneste prognose forudsiger et overskud for en gennemsnitlig bedrift omkring 560.000 kr. i 2014.

»Siden er Ruslands importforbud af fødevarer fra EU kommet til, og hvis vi i denne situation skulle omlægge landbrugets gæld til fast rente, vil hele overskud i 2014 være væk. Så det efterlyste fokus på risikostyring er nødvendigt, men ikke tilstrækkeligt, hvis landbrugets risiko skal nedbringes. Indtjeningen skal også forbedres,« siger Klaus Kaiser.

Han understreger behovet for at den finansielle sektor spiller en konstruktiv rolle i arbejdet med at skabe intelligente og holdbare løsninger.

Landbruget har i forvejen krisestyring

Finansrådet efterspørger, at landbrugene i deres driftregnskaber medtager risikoanalyser. Det er korrekt, siger Klaus Kaiser, at både banker og landbrugsvirksomheder for nogle år tilbage forsømte at forholde sig tilstrækkeligt til risiko. Det har ændret sig.

»Efter finanskrisen har både den finansielle sektor og landbruget dog arbejdet intensivt med risikostyring. De systemer til følsomhedsberegninger i landmændenes regnskaber, som Finansrådet efterlyser, er allerede udviklet og i brug hos de fleste landmænd. Finanskrisen har højnet risikobevidstheden for os alle, og bankerne og landbruget bør fortsat arbejde sammen om at holde dette fokus og udvikle risikostyringen yderligere,« siger Klaus Kaiser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle