Behandlinger for mastitis er alt for ofte nyttesløse

Nøgletalsudskriften for Niels Erik Nilssons besætning taler sit eget tydelige sprog: Kun fem tilfælde af mastitis er behandlet de sidste 12 måneder.

Ikke, at der ikke har været flere tilfælde end de fem, men resten er ikke behandlet med antibiotika.

I stedet for behandling vælger Niels Erik Nilsson som oftest en kombination af grundig udmalkning og smøring med pebermynteolie.

Ideen opstod, da han som en af de første for flere år siden meldte sig på et staldskoleprojekt under Thise Mejeri med fokus på udfasning af antibiotika.

»Vi ændrede dog hurtigt målsætningen til reduceret forbrug af antibiotika. Jeg tror ikke, at vi helt kan undgå at bruge det, for når køerne er rigtig syge, skal de behandles,« slår Niels Erik Nilsson fast.

Hans baggrund for at reducere antibiotikaforbruget er præget både af økonomi og ideologi.

»Ved langt de fleste mastitis tilfælde klarer køerne sig lige så godt uden behandling. Dermed kan vi spare på dyrlægeomkostninger,« siger han.

Ideologisk set er han bekymret for brugen af medicin.

»Jeg håber ikke, at vores erhverv ender der, hvor svineproducenterne står med MRSA debatten i øjeblikket,« siger Niels Erik Nilsson.

Tjekker goldkøer dagligt

Heller ikke goldkøerne får en behandling i forbindelse med goldningen.

Der tages køer fra til goldning hver fredag, og de malkes hver af de følgende tre morgener og fodres udelukkende med majs og halm(...)

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle